Näkökulma: Saarikko kehui suomalaista naista ahkeraksi, ja someraati jakautui eri leireihin – oliko puhe voimauttava vai “tunkkainen tuulahdus menneisyydestä“?

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko halusi korostaa sitä, että naisten ei pidä tuntea syyllisyyttä pitämistään vanhempainvapaista, toimittaja Pauliina Pohjala kirjoittaa
Politiikka

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on lahjakas puhuja. Se tuli taas selväksi keskustan kuntavaalistartissa lauantaina. Saarikon puhe keräsi paljon kehuja sosiaalisessa mediassa. Moni kertoi liikuttuneensa siitä.

Puhe sisälsi myös väkevän suomalaisen naisen puolustuspuheenvuoron. Se kumpusi kotihoidontukikeskustelusta, jonka sävy on usein se, että naisten pitäisi palata aikaisemmin perhevapailta työelämään. Lauantaina kyseistä kohtaa kehuttiin somessa vuolaasti.

– Onhan tämä Annika Saarikko ihan poikkeuksellisen lahjakas sanankäyttäjä. Tämäkin innosti, vaikka en edes kuulu kohderyhmään, kun tuli mieleen sekä oma äiti että tytär, viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner kirjoitti Twitterissä.

– Liikutuksen kyynel herahti silmäkulmaan tässä kohdassa puhetta, keskustanaisten puheenjohtaja Ulla Parviainen tviittasi.

Saarikon sanat kuuluivat näin:

”Näissä vaaleissa äänestetään perheiden valinnanvapaudesta. Se on kotien asia.

Kun äänestät keskustaa, se on ääni sille, että äidit ja isät saavat tulevaisuudessakin valita itselleen parhaiten sopivan hoitomuodon lapsilleen. Ääni keskustalle on aina ääni sille, että kotihoidontukea maksetaan myös jatkossa.

Ja tässä yhteydessä totean painokkaasti:

Puheet siitä, että suomalaisen naisen pitäisi tehdä enemmän työtä – ne suututtavat minua. Se, että vanhempi jää toviksi kotiin lapsen ollessa pieni – ei se ole työllisyyden jarru. Tilastojen valossa suomalainen nainen tekee jo älyttömän paljon työtä elämänsä mitassa. Sanon sinulle suomalainen, ahkera nainen: kelpaat, riität, olet hyvä.

Rakennat tätä maata, rakastat lähimmäistä.

Hoidat työn, hoidat lapset, hoidat lapsenlapset, omat vanhempasi, appivanhempasi; harrastat, teet vapaaehtois- ja talkoohommia – ja istutat poisnukkuneiden haudoille kevään tullen kukat.

Sinä ja kaltaisesi olette kotimaan sankareita.”

Sunnuntaina somessa nähtiin pöyristyneiden kommenttien vyöry. Yksi ilmaisi paheksuntansa Saarikon naispuheenvuorosta ja moni seurasi perässä.

Useampi Twitterin käyttäjä katsoi, että Saarikon mielestä naisten tulee siis yksin hoitaa lapset, lapsenlapset, vanhemmat, appivanhemmat ja vielä haudatkin.

Tässä poimintoja Twitterin käyttäjien kommenteista:

– Miten luojan tähden noin nuori ihminen voi olla noin taantumuksellinen. Tämä puhe on kuin suoraan 1800-luvun sääty-yhteiskunnasta ja sen naisten hyveistä. Luoja paratkoon.

– Voivoivoivoivoi, ei näin enää!

– Tunkkainen tuulahdus menneisyydestä. Marttyyrikruunu (ja minimieläke) kaikesta palkattomasta uhrautumisesta – ei kiitos!

– Treffeille lähtiessä pitää muistaa, että jos käy flaksi, edessä on 50+ vuoden kakku yksinäistä hoitotyötä.

– Tuli sellainen olo, luettelointia kuunnellessa, että hitto mulla naisena tulee olemaan raskas tulevaisuus. And then i die.

Ihmiset voivat tosiaan tulkita kuulemaansa hyvin eri tavoin.

Itse koin Saarikon sanat voimauttaviksi ja tunsin ylpeyttä sukupuolestani.

Saarikko halusi tietystikin korostaa sitä, että naisten ei pidä tuntea syyllisyyttä pitämistään vanhempainvapaista. Sitä syyllistämistä on nimittäin kotihoidontukikeskustelussa riittänyt.

Tilastot kuitenkin kertovat, että suomalainen nainen tekee elämänsä aikana vain noin yhden vuoden lyhyemmän työuran kuin mies, vaikka mukaan lasketaan perhevapaat.

Kotihoidontuki liittyy mitä suurimmassa määrin kuntapolitiikkaan. Helsinki esimerkiksi päätti äskettäin, että kotihoidontuen kuntalisää maksetaan vain lapsen yhteen ikävuoteen saakka. Se estää monilta perheiltä toiveen siitä, että lapsi voisi olla kotona 1,5–2 vuoden ikäiseksi.

Kattavat perhevapaat ovat myös tasa-arvoteko. Suomessa ei ole sellaista kotiäitikulttuuria kuin monissa muissa Euroopan maissa tai vaikkapa Yhdysvalloissa.

Meillä on systeemi, jonka turvin sekä äidit että isät voivat hoitaa pieniä lapsiaan kotona ja palata sitten työelämään. Sieltä ei tarvitse jäädä pois kokonaan.

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Maria Kaisa Aula kysyykin, miksi väitetään, että vanhemmuus on työmarkkinoilla ongelma.

Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikon erityisavustaja, Helsingin Keskustan pormestariehdokas Eeva Kärkkäinen huomauttaa, että Saarikko jakoi itse ensimmäisen lapsensa osalta vanhempainvapaat tasan, on ajanut isien vanhempainvapaiden lisäämistä ja muutenkin puolustanut tasaveroista vanhemmuutta.


ISät käyttävät vanhempainvapaita edelleen valitettavan vähän.

Keskustassa kuitenkin tunnistetaan se, että perheiden tilanteet ja toiveet ovat erilaisia. Siksi perheille halutaan antaa valinnanvapaus.

Suomessa suurperheiden äitien työssäkäynti on tavallista, mutta maailmalla se ällistyttää. Neljän lapsen työssäkäyvänä äitinä minulla on siitä kokemusta.

Väestöliiton johtaja Anna Rotkirch onneksi muistuttaa Twitterissä, että perhevapaatkin ovat tärkeä vaihe elämässä.

Pauliina Pohjala Toimittaja