“Näen teidät siellä ikkunan takana“ – Saarikko kutsui keskustaan pettyneitä takaisin tupaan

Keskustan puheenjohtaja piti kuntavaalistartissa väkevän puheenvuoron suomalaisen naisen puolesta
Kuntavaalit

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko vetosi puolueen kuntavaalistartissa niihin suomalaisiin, joiden usko keskustaan on viime aikoina horjunut.

Perussuomalaiset saivat jytkynsä vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, ja seuraavan vuoden kuntavaaleissa keskustan kampanjassa sanottiin, että ”on kotiin tulon aika”.

– Sanomme sen taas: Kotiin saa aina tulla, Saarikko sanoi.

Hannu Kuopiosta, kirjoitit, että olet tyytymätön joihinkin keskustalaisten ulostuloihin. Kerroit äänestysvarmuutesi horjuvan. Minulle tuli tunne, että sinulla olisi enemmänkin sanottavaa puolueen ja Kuopion asioista. Ritva Lahdesta, laitoit viestin kun olet ollut huolissasi, että miten meidän keskustalaisten mahtaa käydä tässä myllerryksessä. Olet sitä mieltä, että vuosien varrella on tullut tehtyä virheitä.

– Näen teidät siellä ikkunan takana. Taidatte arkailla, kuulutteko vielä keskustan talon väkeen. Käykää tupaan. Teitä on ollut ikävä.

Saarikko sanoi haluavansa kuulla, mitä keskustassa voitaisiin yhdessä tehdä paremmin.

– Sanon suoraan, että ei meillä keskustassa ole täydellistä, mutta siihenhän olette tottuneet. Rosoinen ja elämänmakuinen porukka täällä asuu. Kelpaat sellaisena kuin olet. Toivon että mekin kelpaamme.

Tämän kevään kuntavaaleissa keskustan slogan on: Keskusta – Se kotimainen.

Saarikko totesi, että erilaisia puolueita on tarjolla ja tuoteselosteista tuntuu olevan vaikea saada selvää, mutta keskusta on ”ainoa laatuaan”.

– Me emme ole tuontitavaraa. Me ammennamme voimamme suomalaisista kodeista ja uskomme maahan.

– Tavoitteemme on selvä: Jokaisella on oikeus rakentaa omannäköistään hyvää elämää. Kodissaan ja kotimaassaan. Jokainen ansaitsee mahdollisuuden. Kannustamme toimeliaisuuteen, yritteliäisyyteen ja vastuunottamiseen.

Saarikko astui keskustan johtoon viime syksynä. Hän myönsi, että kaikkia pölyjä hän ei ole ehtinyt vielä pyyhkiä ja likapyykistä kuulemma osa on pesemättä.

– Kirkkaammat lamput pitäisi myös vaihtaa. Matot sentään tamppasimme, että on vieraan mukava tulla sisään.

Saarikko sanoi uskovansa siihen, että keskustan tarina tulee olemaan kertomus siitä, kun toivo ja rohkeus voittivat pelon ja ahdistuksen.

Meitä on moneksi, meitä suomalaisia ja puolueitamme. Vaihtoehtoja on tarjolla ja
tuoteselosteista tuntuu olevan vaikea saada selvää. Joskus vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia.

Keskustajohtaja piti väkevän puheenvuoron suomalaisen naisen puolesta. Naisen asema on noussut jälleen esiin kotihoidotukikeskusteluissa.

– Puheet siitä, että suomalaisen naisen pitäisi tehdä enemmän työtä – ne suututtavat minua. Se, että vanhempi jää toviksi kotiin lapsen ollessa pieni – ei se ole työllisyyden jarru. Tilastojen valossa suomalainen nainen tekee jo älyttömän paljon työtä elämänsä mitassa. Sanon sinulle suomalainen, ahkera nainen: kelpaat, riität, olet hyvä.

– Rakennat tätä maata, rakastat lähimmäistä. Hoidat työn, hoidat lapset, hoidat lapsenlapset, omat vanhempasi, appivanhempasi; harrastat, teet vapaaehtois- ja talkoohommia – ja istutat poisnukkuneiden haudoille kevään tullen kukat.

Saarikko totesi, että kuntavaaleissa äänestetään perheiden valinnanvapaudesta, ja ääni keskustalle ”on aina ääni sille, että kotihoidontukea maksetaan myös jatkossa”.

Saarikko nosti esiin myös ikäihmisten hoivan.

– On kuultava vanhusten hätä. Niin Kainuun korpimailta kuin Kallion kerrostaloista.

Saarikko haluaa uusia asumismuotoja kodin ja laitosmaisen asumisen väliin.

– Kotona asumisesta on tehtävä turvallista ja inhimillistä.

– Riittävän hoivan turvaamiseksi kotihoitoon kannatamme sitä, että avustavat tehtävät avattaisiin muillekin kuin sote-koulutuksen saaneille.

Saarikko sanoo, että kotitöistä ja ulkoilusta huolehtiminen sekä muu avustava työ voidaan erottaa varsinaisesta hoivatyöstä.

– Näin koulutettujen ammattilaisten aika säästyisi ammattiosaamista edellyttäviin tehtäviin.

Omaishoitajien vapaapäivien ajaksi hoidettavalle tarvitaan sijaishoitopaikka, ja keskustan mukaan perhehoitoa tulisi käyttää nykyistä enemmän sijaishoitomuotona.

– Perhehoitaja voi hoitaa hoidettavaa joko omassa kodissaan tai hoidettavan kodissa.

Saarikko sanoo keskustan esittävän myös omaishoitolakiin myös uutta kulukorvausta läheisille, jotka eivät saa omaishoidontukea. Kulukorvaus koskisi omaisia, joilla on merkittävä rooli ikäihmisen hoitosuunnitelman toteuttamisessa.

Saarikko sanoo keskustalaisten ajattelevan, että politiikan on annettava arvo jokaiselle elämäntavalle ja kodille.

– Yksin asujan koti on yhtä arvokas kuin pienistä kengistä täyttyvän eteisen koti. Kerrostalokoti on yhtä tärkeä kuin omakotitalo. Hyvän elämän edellytyksistä on huolehdittava niin kylillä kuin maakuntakeskuksissakin.

Saarikon mukaan käynnissä on muutos, joka mullistaa tavan asua, tehdä työtä ja tehdä politiikkaa.

– Rinnallemme aluepolitiikan tekijöiksi nousevat tavalliset suomalaiset, jotka pohtivat mikä on paras paikka elää ja tehdä työtä. Me keskustalaiset teemme totta siitä, että ihminen voi jatkossa asua myös useammalla paikkakunnalla.

– Kun työ- ja opiskelupaikat muuttavat ihmisten perässä, keskittämiseltä putoaa pohja. Me olemme mahdollistamassa tämän kehityksen.

Saarikko nosti sankarina esiin kuntapäättäjän, joka ei elä kehuista, vaan velvollisuudentunnosta.

– Hän tietää, että jonkun on tartuttava lapioon yhteisellä työmaalla. Joskus sataa vettä ja joskus räntää, mutta hän ei anna sen häiritä.

Kommentit (10)

 • Lukija34

  Tuskin. Tulivathan viimeksikin kun pyydettiin, kun pyydettiin. Toivottavasti mahdollisimman moni huomaa, että entinen koti on turvallisempi.

  • VAAN YKS

   Muista lukija34 sitten kun keskusta taas lyö kun palaat että ei ole hyvä olla väkivaltaisessa suhteessa 😉

 • Lukija4

  Saako tuosta kommentista sanoa oman mielipiteen, vai muotoilla perussuomalaisille sopivaan muotoon ? Mielestäni ei saa olla rähmällään mihinkään suuntaan, totuus ja oikeus sekä toisten kunnioitus tavoitteena.

 • HIETANEN JUKKA

  Näin kävi itsellekin , tuli siirryttyä perussuomalaisiin ,viimeinen niitti oli Kulmunin kohtelu ja vaihto .

 • Lukija90

  Hyvin Saarikko kaunista suomenkieltä käytti. Rkp:sta taitaa virrata väkeä kepuun,kun jo kans.edustaja Adlercreutz viehättyi viime viikolla Annikan sanoihin. Ihmetyttää puoluejohdon sanat,että katsottava aina eteenpäin,no tottakai,mutta??? Puoluesihteeri ja eduskunnan puhemies juuri näin taas totesivat. Ei ole kunnolla pysähdytty,maltettu,uskallettu ruotia hirveän vaalitappion syitä. Saarikko pyysi syitä huonoon kannatukseen. Pääsyy tulee ympäri maan esille. Kantasuomalainen vihaapuhumaton ei rasisti kepujuntti,usein mies on unohdettu ja edelle pantu jopa ulkomailta päässeet hirveyksien tekijät ja juntti maksaa. Tämä teema kävi hyvin ilmi mm. arvostetun presidenttimme uuden vuoden puheessa. Hän on ollut johdonmukainen puheissaan ko.aiheesta vuosia. Olis kantsinut kepunkin kuunnella eikä mennä punaviherihmisoikeuskuoroon.

 • Lukija4

  Ei lyödä omia eikä vieraita, mutta vastataan keskusteluun – kerrotaan jopa totuus jos joku puhuu muunneltua sellaista – totuus ja oikeus sekä toisten kunnioitus tavoitteena.

 • Lukija21

  Kaunopuhuja Saarikko näkee kangastuksia ja ikkunan takaa kurkkivia joulutonttuja.

 • Lukija69

  Saarikko, puheesi jälkeen hyvä.

  Mutta, mikään ei muutu, jos mikään ei muutu! Yritä nyt ihan oikeasti tuoda se aluepolitiikka härskisti keskiöön. Ei tästä muutoin mitään tule!

 • Lukija5

  Mihin se keskusta nyt muuttuisi. Vannotaan kiven kovaan, että hallituksessa pysytään loppuun asti. Hallitus taas ajaa monelle keskustaa äänestävälle vastenmielistä politiikkaa. Ikkunan taakse huutelu kuulostaa enemmän seireenien kutsulta. Olihan se kotiiin paluun aikakin. Mitä sen jälkeen saatiin: Berner ja julkisten palvelujen yksityitämisyritykset, Vaket ja muut kivat pisneshankkeet, jotka olisivat olleet puhdasta kaverikapitalismia.

 • Lukija23

  kiitokset annikalle koskettavista kelpo virkkeistä!
  tuollaisia viksuja järki-annikoita ja -antteja nouskoon ympär maan muitakin näkösälle!

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen