HS-gallup: perussuomalaiset SDP:n ohi, keskusta neljäntenä – vihreät toipui Haavisto-notkahduksesta

Puoluekannatus

Oppositiopuolue perussuomalaiset ohitti pääministeripuolue SDP:n Helsingin Sanomien gallupissa. Joulukuun kannatuskyselyyn verrattuna perussuomalaiset nousi 0,4 prosenttiyksikköä ja SDP menetti kannatustaan 0,6 prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisia äänestäisi nyt 21 prosenttia suomalaisista. SDP:n kannatuslukema on 20,8. Kolmantena oppositiopuolue kokoomus säilytti 16,2 prosentin kannatuksensa.

Keskusta ei saanut tästäkään gallupista uutta nostetta. Kannatus tippui 0,6 prosenttiyksiköllä 10,8 prosentin lukemaan. Keskusta on vihreitä edellä enää 0,2 prosenttiyksikköä, kun joulukuussa kaulaa oli 1,5 prosenttiyksikköä.

Perustuslakivaliokunta totesi joulukuussa vihreän ulkoministeri Pekka Haaviston rikkoneen virkavelvollisuuttaan pyrkimyksissään siirtää virkamies toisiin tehtäviin. Myös vihreiden toiminnan ja viestinnän katsottiin Haaviston tapausta käsiteltäessä murentaneen perustuslakivaliokunnan arvovaltaa. Joulukuun gallupissa vihreille mitattiinkin alhaisimmat kannatuslukemat sitten vuoden 2015, 9,9 prosenttia.

Nyt vihreiden kannatus palautui keskustan kannatuksen tuntumaan. Kannatusmittauksen suorittaneen Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmela selittää muutosta HS:lle, että ”mikä nopeasti menee ylös tai alas, saattaa tulla nopeasti toiseenkin suuntaan”.

Pienempien puolueiden kannatuksessa ei käytännössä tapahtunut muutoksia. Vasemmistoliittoa kannattaa 7,7 prosenttia, RKP:n luku on 4,3, kristillisdemokraattien 3,7 ja Nyt-liikkeen 2,4. Muita puolueita äänestäisi 2,5 prosenttia suomalaisista.

Kommentit (5)

 • TUOMINEN SOILE

  Pyöräilevistä ihmisistä suuri osa on vehreydeltään moninaisempia kuin on järkivihreäksi julistautuva Keskusta. Nuorkeskustan jäljissä, ottakaa vihdoin jo koppia meistä seuraavan polven neliapiloista sen sijaan, että edelleen alenkatsotte yhäti harvenevien ja kasvavien tilakokojen sumentamana oikeasti järkevää tapaa olla ja elää.

  • Lukija4

   Julistautuu niin korkealle jalustalle, että tavallisen ihmisen kommentointi lienee viisaasti hoidettuna olla hiljaa ja osoittaa sitä kautta ymmärrystä – mutta jatkaa kuitenkin reaalimaailman kehittämistä mm. luonnon ja ihmisen kestävää vuorovaikutteita toimintaa korostaen – siis järkivihreyttä.

 • Lukija69

  Kulmunin olisi pitänyt jatkaa. Hän ehti aloittaa lupaavan kierroksen maakunnissa ja tuli tilaisuuksiin aluepolitiikka edellä. Aluepolitiikan puolesta ovat puhuneet myös tohtorit Sauri, Kääriäinen ja Väyrynen.

  Mitä tekee Saarikko? Puhuu ja puhuu, mutta sanoma ei liity perinteiseen keskustalaisuuteen ja vaaleissa saamme pataan. Valitettavasti!

 • Lukija22

  Vihreiden ja keskustan kannatus yltää enää hädintuskin yhdessäkään Perussuomalaisten tasolle. Kyllä kansa tietää!

 • Lukija4

  Olin vankasti sitä mieltä, että Katri Kulmunille olisi pitänyt antaa mahdollisuus ainakin hoitaa kunnallisvaalit. Puoluekokous teki päätöksen äänestäen ja lopputulos on oikea. Nyt tehdään keskustan eteen töitä Annika Saarikon johdolla. Menneet ovat menneitä ja parempi tulevaisuus on kovan työn takana – luonnollisesti myös menneisyyttä hyödyntäen.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen