Hetemäki puolustaa aktiivimallia: "Tämä on reilu tapa lyhentää työttömyyttä"

Aktiivimalli

Väärinkäsitykset aktiivimallista vievät huomion pääasioista, harmittelee valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki.

– Työttömyys etuus siis nousee työttömyyden alussa, pysyy vähintään sillä tasolla ja aktiivisuus nostaa sen vanhalle tasolle. Muiden maiden malleihin nähden tätä voi pitää reiluna tapana lyhentää työttömyyttä, Hetemäki kirjoittaa blogissaan.

Kansliapäällikön mukaan monet maat ovat onnistuneet lyhentämään työttömyyttä alentamalla työttömyysetuutta selvästi työttömyyden kestettyä tietyn aikaa.

Hetemäki laskee, että aktiivimalli alentaa työttömyyttä yhtä paljon kuin noin 15 prosentin etuuden pudotus puolen vuoden kohdalla.

– Se kannustaa työhön ja palveluihin koko työttömyyden ajan, ei vain puolen vuoden kohdalla.

Hetemäki listaa blogissaan myös aktiivimalliin liittyviä huolia. Kokeneen virkamiehen mukaan esimerkiksi henkilöstöä on jo lisätty työvoimapalveluihin ja lisänostoonkin on edellytykset.

– Huolta ovat herättäneet myös työmahdollisuudet eri alueilla. Ne ovat kasvaneet kaikissa Manner-Suomen maakunnissa, hän jatkaa.

Suomen työllisyys kasvaa nyt monia muita maita kovempaa, mutta Hetemäki varoittaa, että moni suomalainen voi syrjäytyä työelämästä.

– Kellään ei ole viisasten kiveä, miten kaikki pidetään mukana globalisaation ja teknologian muutoksissa, jotka myös kärjistävät vanhojen järjestelmien ongelmia. Jos uudistukset viipyvät, moni ehtii syrjäytyä.

Kansliapäällikkö kuitenkin uskoo, että Suomi pystyy nopeisiin päätöksiin, kun ne yhdessä nähdään tarpeellisiksi ja oikeudenmukaisiksi.