Hätkähdyttävä tutkimustieto lasten ruokailutottumuksista – Näin harva leikki-ikäinen syö ravitsemuksellisesti hyvin
Vain 14 prosentilla suomalaisista leikki-ikäisistä lapsista on hyvä ruokavalion ravitsemuksellinen laatu, selviää Turun yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.
Valtakunnallisesti neuvoloissa toteutetussa tutkimuksessa selvitettiin 766 leikki-ikäisen eli 2–6-vuotiaan lapsen ruokavalion ravitsemuksellista laatua ja sen yhteyttä lapsen ylipainoon ja lihavuuteen.
Tutkimuksen mukaan valtaosalla leikki-ikäisistä lapsista ruokavalion ravitsemuksellinen laatu oli kohtalainen tai heikko. Vain yksi prosentti lapsista söi kasviksia, hedelmiä ja marjoja ravitsemussuositusten mukaisesti viisi annosta päivässä. Vain 41 prosenttia lapsista käytti ravitsemussuositusten mukaisesti rasvatonta maitoa ja 38 prosenttia kasvirasvapohjaista levitettä leivän päällä.
– Tässä poikkileikkaustutkimuksessa emme kuitenkaan todenneet yhteyttä ruokavalion laadun ja lapsen ylipainon välillä, kertoo tohtorikoulutettava Ella Koivuniemi Turun yliopiston tiedotteella.
Tutkimuksen mukaan vanhempien koulutustaustalla ja iällä on merkitystä lapsen ruokavalion ravitsemuksellisen laadun kannalta.
Tutkimuksessa havaittiin, että nuoremmilla, kaksivuotiailla lapsilla ja korkeasti koulutettujen vanhempien lapsilla oli parempi ruokavalion ravitsemuksellinen laatu verrattuna muihin lapsiin. Lisäksi niillä lapsilla, joiden vanhemmat arvioivat itse syövänsä terveellisesti, ruokavalion ravitsemuksellinen laatu oli todennäköisimmin hyvä.
Turun yliopiston tiedotteen mukaan Suomessa tarvitaan entistä tehokkaampia tapoja tukea lasten terveyttä edistävän ruokavalion toteutumista.
– Erityisesti kouluikää lähestyvät lapset ja ne, joiden vanhemmilla on matala koulutus ja epäterveelliset ruokailutottumukset, tulisi ottaa huomioon tärkeänä kohderyhmänä elintapaohjauksessa, sanoo apulaisprofessori Kirsi Laitinen tiedotteella.