Harris soitti Trumpille epäillyn salamurhayrityksen vuoksi
Demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harris on soittanut republikaanien ehdokkaalle Donald Trumpille tämän jouduttua lyhyen ajan sisällä jo toisen epäillyn salamurhayrityksen kohteeksi.
Varapresidentti Harris kertoi tiistaisesta puhelusta mustien toimittajien liiton (NABJ) haastattelussa. Harris kertoi varmistaneensa, että entinen presidentti Trump on kunnossa.
Hän kertoi myös toistaneensa puhelun aikana aiemmin jo julkisuudessa kertomansa näkemyksen, ettei poliittiselle väkivallalle ole sijaa Yhdysvalloissa.
Valkoinen talo kuvaili kaksikon keskustelua ystävälliseksi ja lyhyeksi.
Trump joutui epäillyn salamurhayrityksen kohteeksi, kun hän oli sunnuntaina pelaamassa golfia Floridassa. Tuolloin salaisen palvelun agentti huomasi kiväärin piipun pilkottavan pensaikosta.
Agentit vastasivat tilanteeseen, ja salaisen palvelun agentin on kerrottu laukaisseen aseensa. Epäilty pakeni paikalta, mutta viranomaiset ottivat hänet kiinni noin 45 minuuttia myöhemmin silminnäkijähavaintojen avulla.
Epäilty ei ampunut laukaustakaan.
Tapahtumapaikalta viranomaiset löysivät ladatun kiväärin, kaksi reppua ja Gopro-videokameran.
Ampumisyrityksestä epäiltyä Ryan Wesley Routhia, 58, vastaan nostettiin maanantaina Floridassa syytteet ampuma-aserikoksista. Routhia vastaan arvellaan nostettavan vielä muita syytteitä myöhemmin.
Kesällä Trump joutui murhayrityksen kohteeksi kampanjatilaisuudessa Pennsylvaniassa. Hän haavoittui tuolloin lievästi oikeaan korvaansa.
Sekä Harris että presidentti Joe Biden ovat keskustelleet Trumpin kanssa puhelimessa tuoreimman läheltä piti -tilanteen jälkeen.
Vaikka puhelinkeskustelut ovat olleet lämpimiä, on tunnelma ollut hyistä kampanjapolulla, kun Harris ja Trump ovat syyttäneet toisiaan jakautuneisuuden ja väkivallan lietsomisesta.
Harris hyödynsi tiistaista haastattelua vaa’ankieliosavaltio Pennsylvaniassa ottaakseen kantaa Trumpin levittämiin valheellisiin tarinoihin, joiden mukaan haitilaiset siirtolaiset söisivät Ohiossa sijaitsevan Springfieldin kaupungin asukkaiden lemmikkejä.
Springfield on saanut Ohion kuvernöörin mukaan ainakin kolmisenkymmentä pommiuhkausta sen jälkeen, kun Trump ja hänen varapresidenttiehdokkaansa J.D. Vance voimistivat tahoillaan edellä mainittua vahingollista salaliittoteoriaa.
Ainakin kaksi koulua on jouduttu sulkemaan Springfieldissä ja kaupungin pormestari on niin ikään kertonut saaneensa tappouhkauksia.
– On suuri häpeä, mitä perheille ja lapsille tapahtuu siinä yhteisössä, Harris sanoi.
– Sen on loputtava, hän jatkoi.
Harris tähdensi myös, että Trumpille on viestittävä, ettei hänelle voida uskoa presidentin tehtävää, jos hän jatkaa vastaavanlaisen vihaa lietsovan retoriikan käyttöä.
Trump on puolestaan syyttänyt Harrisin ja Bidenin hänestä käyttämän retoriikan olleen syy kahteen häneen kohdistuneeseen epäiltyyn salamurhayritykseen. Demokraatit ovat kuvailleet Trumpin olevan uhka demokratialle.
Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre on sanonut, että Biden ja Harris eivät ole koskaan rohkaisseet väkivaltaan millään tavalla.
Trump itse käyttää omassa kampanjoinnissaan kyseenalaista kieltä ja muun muassa maalaa Harrisista kuvaa pahana radikaalina, joka vie Yhdysvallat epäonnistumisen tielle.
Kun Trump puhui samaisen NABJ-järjestön kanssa heinäkuussa, hän aiheutti suuttumusta esitettyään kummallisia väitteitä Harrisin etnisyydestä. Hän väitti virheellisesti, että Harris olisi aiemmin identifioinut itsensä intialaiseksi, mutta joitakin vuosia sitten ”kääntynyt mustaksi”. Harrisin edesmennyt äiti oli intialainen ja hänen isänsä on jamaikalainen.
Trump on ollut tiistaina kampanjamatkalla vaa’ankieliosavaltio Michiganissa, jossa hänen on ollut määrä vierailla ainakin Flintin kaupungissa, jota ovat koetelleet autotehtaiden sulkemiset sekä useita vuosia kestänyt vesikriisi.
Yhdysvalloissa seurataan tarkkaan niin sanottujen vaa’ankieliosavaltioiden tilannetta, sillä niiden merkitys vaalien lopputulokselle on merkittävä.
Tuore Suffolkin yliopiston ja USA Todayn kannatusmittaus antaa Harrisille hienoisen johdon Trumpista Pennsylvaniassa, jossa varapresidentti kampanjoi tiistaina. Harrisin kannatus osavaltiossa on mittauksen mukaan 49 ja Trumpin 46 prosenttia.