Hallitus tukee Kemiä äkillisessä rakennemuutostilanteessa – Lintilä: "Meri-Lapilla on etunaan erinomainen infrastruktuuri satamineen uusiutuvalle yritystoiminnalle"

Stora Enso

Kemin Veitsiluodon paperitehtaan yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet ja Stora Enso vahvisti vähentävänsä 550 työpaikkaa. Alueella on ollut huhtikuusta asti käynnissä äkillisen rakennemuutosalueen toimet työntekijöiden ja elinkeinojen tueksi.

Hallituksen on tarkoitus päättää Kemin alueen äkillisen rakennemuutoksen rahoituksesta 29. kesäkuuta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan rahoitus muodostuu sekä alueelle suunnatusta aluekehittämisrahasta että yritysrahoituksesta. Hallitus selvittää myös muut mahdolliset alueelle suunnatut rahoitustoimenpiteet.

– Hallitus myönsi maaliskuussa Kemi-Tornion seudulle lisärahoitusta 1,1, miljoonaa euroa Outokummun äkillisen rakennemuutostilanteen hoitoon. Olemme kuulleet alueelta myös hyviä uutisia, kun Metsä Fibre kertoi rakentavansa biotuotetehtaan. Hallitus huolehtii, että Kemin seudulla on tarvittavat edellytykset uudistaa elinkeinorakennetta ja luoda työtä myös tulevaisuudessa.

– Kemillä ja Meri-Lapilla on etunaan erinomainen infrastruktuuri satamineen uusiutuvalle yritystoiminnalle, Lintilä toteaa ministeriön tiedotteessa.

Työministeri Tuula Haatainen vieraili Kemissä 27. huhtikuuta ja tapasi muun muassa Stora Enson henkilöstöä ja johtoa. 

– Tilanne on erittäin valitettava sekä työntekijöille että alueen taloudelle. Valtion työkalupakista käytetään kaikki ne työkalut, joilla voidaan tukea irtisanottavia työntekijöitä ja aluetta tässä rakennemuutostilanteessa, Haatainen sanoo.

– Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi välittömästi huhtikuussa Lapin ELY-keskukselle työllisyystilanteen akuuttiin hoitoon 2,3 miljoona euroa ja tarvittaessa katsomme lisäresursseja uudestaan, ministeri Haatainen lisää.