Georgiana Forsang haluaa parempia neuvolapalveluita äideille – Kamerunissa kasvanut keskustan ehdokas opiskelee oikeustiedettä Helsingin yliopistossa

Aluevaalit

Georgiana Forsang, 38, uskoo olevansa nappivalinta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päättäjäksi. Hän on ammatiltaan lähihoitaja ja opiskelee parhaillaan oikeustiedettä Helsingin yliopistossa.

Tiedän, miten asioita voitaisiin tehdä paremmin hoitoalalla. Osaan myös lukea lakia. Aluevaalit ovat minun juttuni, keskustan ehdokas kiteyttää.

Vantaan Myyrmäessä Louhelan asuinalueella asuva Forsang myös ajattelee, että päättäjinä tulisi olla enemmän muitakin kuin kantasuomalaisia. Ulkomaalaistaustaisten osuus väestöstä on kasvanut pääkaupunkiseudulla nopeasti.

Forsang muutti Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Kamerunista Suomeen 11 vuotta sitten. Hänen kamerunilainen aviomiehensä oli tullut Suomeen jo viitisen vuotta aiemmin.

Forsang opiskeli jo Kamerunissa lakia ja työskenteli assistenttina lakifirmassa. Uudessa kotimaassaan hän kuitenkin koki lähihoitajaopinnot luonteviksi, koska opintoihin sisältyi myös suomen kielen opiskelua.

– Se oli minulle tosi hyvä juttu, Forsang sanoo sujuvalla suomen kielellään.

Pari vuotta sitten hän kuitenkin havahtui siihen, ettei lakialaakaan kannattaisi unohtaa.

– Sanoin yksi päivä miehelleni, että miksi minulla on tutkintotodistus nukkumassa tuolla makuuhuoneessa. Kerroin, että haluan jatkaa lakiopintojani täällä. Hain Helsingin yliopistoon lukemaan oikeustiedettä, ja se oli siinä.

Forsang kertoo haaveilevansa diplomaattiurasta, ja sellaiselle pääsisi ulkoministeriön valmennuskurssin kautta. 

Parhaillaan hän kotona viisikuista vauvaansa, ja perheessä on myös 5- ja 6-vuotiaat lapset. Lakiopinnot ovat edistyneet etänä myös vauvaa hoitaessa.

Hyvää opiskeluaikaa on esimerkiksi silloin, kun vauva nukkuu, Forsang sanoo.

Sanoin yksi päivä miehelleni, että miksi minulla on tutkintotodistus nukkumassa tuolla makuuhuoneessa.

Georgiana Forsang

Politiikkaan Forsang päätyi sukulaisen kannustustamana. Sukulainen oli sitä mieltä, että pätevälle naiselle olisi käyttöä päätöksenteossa. Forsang ryhtyi tutkimaan puolueiden nettisivuja.

– Keskustan sivuilla oli paljon tärkeitä ja kiinnostavia asioita, joten päätin mennä mukaan toimintaan.

Forsang olikin jo pian puolueeseen liittymisen jälkeen ehdolla viime kesäkuun kuntavaaleissa.

– Se oli nopeaa, hän nauraa.

Kampanjointi ihmisten keskuudessa on ollut Forsangin mukaan korona-aikana vaikeaa. Siksi hän keskittää vaalimainontaansa etenkin sosiaaliseen mediaan.

Forsang uskoo sosiaali- ja terveyspalveluiden paranevan, kun päätöksenteko siirtyy aluevaltuustoille.

– Lääkärille pitää päästä aina helposti. Nyt se on liian vaikeaa.

Forsangin sydäntä lähellä ovat etenkin neuvolapalvelut. Hän sanoo, että äitien tulisi saada neuvolasta enemmän muutakin palvelua kuin lastensa mittausta. Hän muistuttaa, että yksinäisyys ja masennus ovat valitettavan yleisiä lasta yksin kotona hoitavilla äidillä.

– Siitä syntyy helposti kriisi pään sisälle.

– Tarvitaan enemmän paikkoja äitien kohtaamisille. Maahanmuuttajaäidit eivät tiedä palveluista mitään. Se ei auta, että neuvolasta annetaan suomenkielisen esite. Neuvolassa pitää kertoa, minne voi mennä ja mitä voi tehdä.

Jo kuntavaaleissa Forsangin viesti oli se, että vanhukset ovat Suomessa liian paljon yksin. Hän on itsekin tehnyt lähihoitajan töitä kotihoidossa.

– Se ei riitä, että hoitaja käy paikalla ja vanhus on yksin kahdeksan tuntia siinä välissä.

Forsang tietää, että maahanmuuttajien keskuudessa monet suhtautuvat epäröivästi koronarokotteisiin. Sekin johtuu hänen mukaansa tiedon puutteesta.

– Monet maahanmuuttajat eivät tiedä, miksi rokote pitäisi ottaa. Asia pitää selittää heille ja jakaa tietoa myös englanniksi.