Esko Aho arvostelee Ilta-Sanomissa nykyistä hallitusohjelmaa – “Se ei ole tässä ajassa kiinni“

Politiikka

Entinen pääministeri Esko Aho (kesk.) arvostelee voimakkain sanankääntein Sanna Marinin (sd.) hallituksen hallitusohjelmaa tilannetajun puutteesta.

Aho kommentoi asiaa Ilta-Sanomien haastattelussa.

Aho kertoo valmistelevansa kirjaa vuodesta 1991, jolloin Suomessa tapahtui kertarysäyksellä monta isoa mullistusta: Neuvostoliitto romahti, pankkikriisi ajoi Suomen pahaan talouslamaan ja massatyöttömyys räjähti käsiin.

Nyt Suomea uhkaavat Ahon mukaan samantyyppiset, odottamattomat kriisit. Esimerkkinä hän mainitsee maailmanlaajuisen koronaviruksen, jonka talousvaikutukset saattavat olla ennennäkemättömän tuhoisia.

Aho ihmettelee, millaisilla resursseilla Marinin hallitus tällaisiin kriiseihin valmistautunut. 

Iso ongelma hallitusohjelmassa on Ahon mukaan se, että hallitus on varautunut käyttämään ison taloudellisen kriisin korjaustoimiin miljardi euroa, siitäkin vain puolikas vuodessa.

Samaan aikaan valtio kuitenkin velkaantuu koko ajan. Nykyinen hallitus myös lisää pysyviä menoja. 

– Ja sitten ajatellaan, että jollakin miljardin lisävelalla voidaan jotenkin kääntää kehityksen kulku. Sehän ei tietenkään ole mahdollista. Lisäksi taantuma lisää aina valtion menoja ja syö tuloja, Aho sanoo haastattelussa.

Ahon mukaan hallituksen täytyisi tehdä pian tilannekuvan päivitys. Hän laittaisi nyt koko hallitusohjelman sivuun. Se tulee hänen mukaansa tapahtumaan joka tapauksessa, kun isot taloudelliset ongelmat realisoituvat.

Viennistä riippuvaisena maana Suomi tulee Ahon mukaan kärsimään maailmantalouden yskähtelyistä keskimäärin muita enemmän.

– On ihan selvää, että maailmantalouteen tulee tästä lovi. Ja se tulee maihin, joilla on meille erittäin suuri merkitys. Kiina ensimmäisenä. Ja kun katsoo öljyn hinnan heijastusta, tulee Venäjä, iso kauppakumppani, hän summaa.

Nyt näyttää Ahon mukaan siltä, että monet isot ulkoiset riskit tulevat päälle yhtä aikaa.

– Samaan aikaan meidän oma sisäinen tilanteemme on huono. Aina kun mennään huonoihin aikoihin, kotipesän pitäisi olla kunnossa. Silloin on paremmat edellytykset pärjätä. Nyt meillä on yhä suuria heikkouksia taloudessa. Se tekee tästä vaarallisen yhtälön.

– Sellainen kuvitelma, että tästä selvitään vähällä ja helpolla, sen voi unohtaa.