Elsi Katainen: EU:n maahanmuuttouudistuksesta on keskusteltava rakentavasti – “Näin vaikean asian äärellä ei ole varaa pelotteluun eikä vähättelyyn“

Euroopan unioni

Europarlamentaarikko Elsi Kataisen (kesk.) mukaan EU:n tuoreesta maahanmuuttouudistuksesta tulisi keskustella rakentavasti ja realistisesti.

Kataisen mukaan kyse on isosta ja herkästä kokonaisuudesta. Ymmärrettävä ja tuloksellinen keskustelu edellyttää hänen mielestään sitä, että Suomessa ja Euroopassa jaetaan asiasta sama tilannekuva ja samat faktat.

– Näin vaikean asian äärellä ei ole varaa mielikuvamaalailuihin, pelotteluun eikä vähättelyyn, Katainen summaa tiedotteellaan.

Katainen myöntää, että osa EU-maista on kantanut kohtuuttoman suurta taakkaa Eurooppaan pyrkivistä pakolaisista maantieteellisen sijaintinsa vuoksi.

EU:n maahanmuuttopolitiikkaa täytyy hänen mukaansa uudistaa, koska Dublin-järjestelmä ei toimi.

– On suomalaisten etu hakea järjestelmää, joka ei luo kannustimia muuttovirtojen syntymiseen, vaan ehkäisee nykyistä tehokkaammin laitonta maahanmuuttoa sekä nopeuttaa hakemusten käsittelyjä ja palautuksia, Katainen linjaa.  

Euroopan komissio julkisti keskiviikkona maahanmuutto- ja turvapaikkapaketin.

Siinä esitetään muutoksia muun muassa turvapaikkahakemusten käsittelyyn, palautuksiin ja taakanjakoon EU-maissa.

Lainsäädäntöuudistuksesta päättävät yhdessä jäsenmaiden neuvosto ja Euroopan parlamentti.

Kataisen mukaan Suomen on pidettävä neuvotteluissa puolensa.

– Tiedämme hyvin, mitä eläminen EU:n ulkorajoilla tarkoittaa, ja on myös meidän etumme hakea parannusta eurooppalaisiin ratkaisumalleihin maahanmuutossa.