EK perää yrityksille uusia laajoja tukipaketteja, Palta kaipaa koronapolitiikkaan ennakoitavuutta

Koronarajoitukset

Elinkeinoelämän keskusliitto EK perää uusia ja laajoja tukipaketteja yrityksille ja työpaikoille, jotka kärsivät hallituksen päättämistä uusista koronarajoituksista.

Toimitusjohtaja Jyri Häkämies muistutti, että toimet ovat pandemian aikana aiheuttaneet mittavia menetyksiä muun muassa matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-aloille, liikennealalle sekä messutoiminnalle.

Kriisitukia tarvitaan niin kauan kuin yritysten toimintaa rajoitetaan viranomaistoimin, EK linjaa. Häkämies muistutti myös, että Suomen yritystuet ovat olleet tasoltaan EU:n matalimpia.

Palvelualojen työnantajat Palta puolestaan perää koronapolitiikkaan ennakoitavuutta.

Palta muistuttaa, että sen edustamilla aloilla liikevaihtoa on menetetty korona-aikana yhteensä yli 10 miljardia euroa. Toipuminen on monella alalla, kuten matkailussa, yhä pahasti kesken.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi, että kuudes kustannustukikierros tulee valmistella pikaisesti. Palvelualojen yritykset tarvitsevat mahdollisimman ennakoitavaa politiikkaa ja näkymän kriisin yli, Aarto linjasi.

Lisäksi rajoituksia pitää minimoida edistämällä ripeästi koronapassin käytön laajentamista työpaikoille ja palauttaa passi käyttöön heti, kun epidemiatilanne sen sallii, Aarto sanoi.