"Ei puuhastelua tai vähäisen korvauksen maksamista" – Osatyökykyisiä työllistävä Työkanava aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa

Työllisyystoimet

Osatyökykyisiä työllistävän valtionyhtiön on tarkoitus aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) esitteli eduskunnalle annettua lakiesitystä tiedotustilaisuudessa torstaina.

–  Meidän pitää pystyä luomaan paremmin työllistymismahdollisuuksia ihmisille, jotka jäävät nyt yhteiskunnan ulkopuolelle. Kaikilla ihmisillä on oikeus työhön ja oikeus olla osallisina yhteiskunnassa ja tuntea itsensä tarvituiksi, Haatainen sanoi.

Yhtiön nimeksi on tulossa Työkanava Oy, ja sen on tarkoitus täyteen vauhtiin päästyään työllistää tuhat sellaista ihmistä, joiden on esimerkiksi sairauden tai vamman takia vaikea saada työtä avoimilla työmarkkinoilla.

Toiminnan käynnistäminen ottaa aikansa, joten vuoden 2023 lopussa yhtiön palveluksessa olisi tavoitteen mukaan 400 ihmistä.

Tavoitteena on kuitenkin tukea eteenpäin siirtymiä, jolloin osa työllisyysvaikutuksesta tulee siitä, että tekemällä työtä valmiudet paranevat ja työntekijä voi siirtyä avoimille työmarkkinoille.

–  Kokonaistyöllisyystavoitteessa ajatellaan, että vuoden 2025 lopussa voisi olla 700 työsuhteessa ja ainakin 300, jotka olisivat kumulatiivisesti siirtyneet vuosien saatossa eteenpäinkin, erityisasiantuntija Patrik Tötterman työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) sanoi STT:lle.

Lähtökohtana on, että Työkanava keskittyisi ainakin alussa välittämään työntekijöitä muiden työnantajien palvelukseen alihankintana tai työvoimaa vuokraamalla. Lakiesitys kuitenkin mahdollistaa sen, että yhtiö voi myös harjoittaa tuotannollista toimintaa ja sillä voisi olla myös tytäryhtiöitä.

Yhtiön perusajatukseen on otettu vahvasti mallia Ruotsista, jossa osatyökykyisiä työllistävä Samhall-yhtiö myy muille yrityksille henkilöstönsä työpanosta niin, että se toimii esimerkiksi Ikean tiloissa tehden sille tiettyä osaprosessia. Lisäksi yhtiöllä on esimerkiksi pesulatoimintaa.

Haatainen kävi tutustumassa Samhallin toimintaan länsinaapurissa tällä viikolla. Hän sanoi haluavansa tuoda Suomeen myönteisen asenteen, jossa nähdään ihmisten kyvyt puutteiden sijaan.

–  Me ihmiset emme ole sadan prosentin ihmisiä eikä meidän tarvitse olla, ja silti me voimme olla työmarkkinoilla tosi hyviä työntekijöitä, Haatainen sanoi.

Lakiesitys lähtee siitä, että Työkanava voisi toimia yhtiön tavoitteisiin ja toiminnan luonteeseen nähden parhaiksi katsotuilla toimialoilla.

Toimialat voisivat vaihdella työntekijöiden ja ulkoisten olosuhteiden mukaan. Mahdollisia toimialoja voisivat olla esimerkiksi suurkeittiöt ravintolapalveluissa, rakennusala, puhdistuspalvelut ja hoivatehtävät. Työ olisi ensisijaisesti avustavaa työtä tai muuten suorittavia tehtäviä.

Haatainen painotti tiedotustilaisuudessa, että tavoitteena on, että osatyökykyiset pääsevät tekemään oikeaa työtä työehtosopimuksien ehdoilla.

–  Kyseessä ei siis ole puuhastelua tai vähäisen korvauksen maksamista. Tavoitteena on, että päästään tekemään aitoa työtä ja työllistytään myös avoimille työmarkkinoille, Haatainen sanoi.

Työntekijät tulevat yhtiön palkkalistoille te-toimistojen kautta tilanteessa, jossa työllistyminen muulle työnantajalle ei ole onnistunut eikä se ole arvion mukaan mahdollista.

Ministeriön mukaan kyse on kokonaisarviosta eikä siitä, että henkilöltä edellytettäisiin eri palveluiden läpi käymistä ennen Työkanavaan rekrytoimista.