Eduskuntaryhmät valitsivat johtajiaan: keskustan ryhmäpomoksi Antti Kurvinen, vasemmistoliiton ryhmää johtaa Paavo Arhinmäki ja RKP:n ryhmää Anders Adlercreutz

Politiikka

Keskustan eduskuntaryhmä on valinnut uudeksi puheenjohtajakseen kansanedustaja Antti Kurvisen.

Kauhavalainen Kurvinen valittiin ryhmänjohtajaksi äänin 20–10. Toisena ehdokkaana oli lappilainen kansanedustaja Markus Lohi.

Varapuheenjohtajiksi valittiin Eeva Kalli ja Hanna-Leena Mattila.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän johtoon on puolestaan valittu Paavo Arhinmäki. Hänet valittiin tehtävään yksimielisesti.

42-vuotias Arhinmäki on aiemmin toiminut muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtajana ja kulttuuri- ja urheiluministerinä. Hänet valittiin kevään eduskuntavaaleissa neljännelle kansanedustajakaudelleen.

– Puolueen ollessa hallituksessa eduskuntaryhmän puheenjohtajan rooli on vieläkin isompi kuin oppositiossa. Ryhmänjohtajan tehtävänä on tuoda eduskunnan salissa esiin puolueen linjan ja tavoitteet, koska ministerit keskittyvät eduskunnassa lähinnä oman hallinnonalansa asioihin, helsinkiläinen Arhinmäki sanoo tiedotteessa.

Ryhmä tarvitsi uuden puheenjohtajan Aino-Kaisa Pekosen tultua valituksi sosiaali- ja terveysministeriksi.

RKP:n uudeksi eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi valittiin perjantaina kansanedustaja Anders Adlercreutz. Hänen edeltäjänsä Thomas Blomqvist nimitettiin pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeriksi.

Adlercreutz sanoo RKP:n eduskuntaryhmän johtamisen olevan suuri kunnia.

– Meillä on kunnianhimoinen hallitusohjelma ja kaksi erinomaista ministeriä: oikeusministeri Henriksson ja pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Blomqvist, uusi ryhmyri sanoi tiedotteessa.

– Hyvällä yhteistyöllä eduskuntaryhmän, ministereiden ja muiden puolueiden kanssa puoluerajojen yli teen kaikkeni jotta hallitusohjelman tavoitteet täyttyvät, hän jatkoi.

Adlercreutz valittiin Uudenmaan vaalipiiristä eduskuntaan ensimmäisen kerran vuoden 2015 vaaleissa.

Kokoomuksen kansanedustaja, entinen sisäministeri Kai Mykkänen kertoo Verkkouutisille olevansa kiinnostunut kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajuudesta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä valitsee tiistaina uuden ryhmäjohdon.

Ryhmän puheenjohtajana toiminut Kalle Jokinen ilmoitti tällä viikolla luopuvansa tehtävästä.

Verkkouutisten mukaan Mykkänen näkee ryhmäjohtajan tehtävän ”yhteenkokoamishaasteena”.

– Orkesteri soi eri sävelsuunnissa erilaisilla soittimilla. Se on rikkaus ja miten ryhmänjohtaja pystyy sitä yhteenvetämään. Se on mielenkiintoinen johtamishaaste, Mykkänen sanoo Verkkouutisille.

Verkkouutisten useilta kokoomuslähteiltä saamien tietojen mukaan Mykkänen on kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon ehdokas ryhmäjohtajaksi.

Puheenjohtajuudesta ei lehden mukaan ole tulossa äänestystä.