Eduskunnassa tehostetaan turvatoimia eilisen mielenosoituksen takia

Puhemies Risikon mukaan asialla oli ”ammattimainen joukko”
Eduskunta

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) kertoo, että eduskunta tehostaa omia turvatoimiaan sekä eduskuntakiinteistöissä että eduskunnan ympäristössä. Syynä on eilinen mielenosoitus, jossa mielenosoittajat kiipesivät eduskuntatalon pylväisiin. Mielenosoittajat vaativat toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Eduskunta on myös pyytänyt poliisilta lisää virka-apua eduskuntatyön turvallisuuden varmistamiseksi.

Risikon mukaan eduskunnassa on nollatoleranssi häirinnälle. Eilen raja hänen mukaansa ylittyi, kun pylväisiin kiivettiin.

– Eilisen tapahtumat eivät olleet mikään viaton mielenilmaus, vaan siinä käytettiin hyväksi eduskuntataloa tavalla, joka ei ole hyväksyttävää, Risikko sanoo tiedotteessa.

Risikon mukaan hänen tietojensa perusteella eilisen tapahtuman johdossa oli ammattimaisesti toiminut kansainvälinen joukko, joka oli harjoitellut kiipeämistä pylväisiin ennakkoon.

Poliisi otti eilen kiinni kahdeksan ihmistä, jotka kiipesivät pylväisiin. Kaikki vapautettiin samana päivänä kuulusteluiden jälkeen. Poliisin mukaan sille oli ilmoitettu Rautatientorilta lähtevästä mielenosoituksesta, mutta eduskuntataloa ei ollut ilmoitettu määränpääksi.

Puhemies Risikko kiittää poliisia tilanteen ammattimaisesta hoitamisesta. Tänään kokoontunut eduskunnan turvallisuustyöryhmä, jota johtaa kansanedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.), jatkaa eduskunnan turvallisuuden kehittämistä.