Brittiparlamentin alahuone vääntää brexitistä harvinaisessa lauantai-istunnossa – yksi muutos voi ohjata päivää
Britanniassa pääministeri Boris Johnson yrittää parhaillaan kääntää kansanedustajien kantoja EU:n kanssa neuvottelemansa EU-erosopimuksen puolelle.
Alahuoneen harvinaisessa lauantai-istunnossa puhunut Johnson vakuutti sopimuksensa olevan paras mahdollinen ja muistutti, että aiemmin luultiin, ettei sopimuksesta olisi voinut muuttaa pilkkuakaan.
Pääministeri Theresa Mayn aikana EU kieltäytyi jyrkästi avaamasta sopimusta enää uudelleen, mutta sopimuksettomalla erolla uhanneen Johnsonin noustua valtaan kanta muuttui.
Oppositiojohtaja Jeremy Corbyniin Johnsonin puhe ei uponnut.
Omassa puheessaan Corbyn kutsui sopimusta katastrofiksi työläisille, uhaksi ympäristölle ja aiemmin hylättyjä sopimusehdotuksia huonommaksi.
Hän arvosteli myös sitä, ettei sopimusehdotukseen kuulu esimerkiksi talousvaikutusten arviointia.
Kansanedustajien on myöhemmin määrä päästä äänestämään Johnsonin tarjolle tuomasta sopimusehdotuksesta, joka saatiin viime tingassa kasaan aiemmin tällä viikolla.
Lopputulos näyttää erittäin tiukalta, ja monien päättämättömien edustajien kantoja on erittäin vaikea ennustaa.
Lähtökohtaisesti kaikkiaan 320 parlamentaarikon pitää kannattaa sopimusta, jotta se hyväksyttäisiin.
Päivän kulkua voi muuttaa merkittävästi se, että puhemies John Bercow on valinnut äänestykseen konservatiivipuolueesta pois potkitun Oliver Letwinin jättämän muutosehdotuksen.
Sen mukaan brexit-sopimuksesta voitaisiin äänestää vasta, kun sen toimeenpanoa määrittelevä lainsäädäntö on saatu valmiiksi.
Jos Letwinin ehdotus menee läpi, sopimuksesta äänestäminen tänään ei olisi tarpeellista, sillä pääministerin olisi silloin haettava EU:lta lisäaikaa erolle lainsäädännön valmistelemiseksi.
Brittimedioiden tietojen mukaan hallitus aikoo lähettää kansanedustajat kotiin, mikäli kansanedustajat kannattavat Letwinin ehdotusta.
Jos sopimus hyväksytään, edessä on pitkiä ja työläitä neuvotteluita, miten EU:n ja Britannian suhteet järjestetään tulevaisuudessa.
Uutistoimisto AFP:n mukaan Letwin tukee Johnsonin sopimusta mutta on huolissaan siitä, ettei parlamentti saa sen toimeenpanomekanismia kasaan lokakuun loppuun mennessä.
Tämä voisi aiheuttaa sopimuksettoman eron, minkä välttämiseen Letwin pyrkii.
Tänäisessä istunnossa Letwiniä on jo ehditty pyytää perumaan ehdotuksensa.
Äänestysten alla on seurattu erityisen kovasti esimerkiksi euroskeptikkojen kantaa Johnsonin erosopimukseen.
Brexitiä kannattavan ERG-ryhmän puheenjohtaja Steve Baker tviittasi aiemmin tänään, että ryhmä neuvoo jäseniään äänestämään sopimuksen puolesta ”kansallisen edun” vuoksi.
Kansallista etua kokevat ajavansa myös toista kansanäänestystä vaativat mielenosoittajat, joiden on määrä protestoida parlamentin ulkopuolella tänään iltapäivällä.
Järjestäjät ovat vuokranneet yli 170 bussia, joilla on tuotu väkeä paikan päälle eri puolilta Britanniaa, ja paikalle odotetaan ennätysmäärää osallistujia.
Päivitetyn erosopimuksen myötä Pohjois-Irlanti jäisi Britannian tullialueeseen ja hyötyisi Britannian neuvottelemista uusista kauppasopimuksista, mikä on ollut Britannian vaatimus.
Britannia ja EU ovat sopineet mekanismista, jolla varmistettaisiin, ettei Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle tarvita rajatarkastuksia.
Britannian on sopimuksen mukaan perittävä EU:n tullit sellaisilta kolmansista maista tulevilta tuotteilta, jotka saattavat päätyä EU:n markkinoille.
Pohjois-Irlannissa noudatettaisiin tiettyjä EU:n sisämarkkinoiden sääntöjä.
Alun perin Britannia ja EU pääsivät sopuun erosopimuksesta jo viime vuoden joulukuussa. Valmis erosopimus on sen jälkeen tyrmätty Britannian parlamentissa kolme kertaa.
Jos sopimus hyväksytään, edessä on pitkiä ja työläitä neuvotteluita, miten EU:n ja Britannian suhteet järjestetään tulevaisuudessa.
Jos Britannia eroaa EU:sta, jäljelle jää 27 jäsenmaata.