Rotterdam varautuu ”brexit-kaaokseen” tuhansilla parkkipaikoilla ja sinisellä pörröhirviöllä

Satamakaupunki pelkää ruuhkia, jos yritykset eivät valmistaudu muutoksiin ajoissa
Brexit

Naapurissa varaudutaan kaikkiin mahdollisiin lopputuloksiin, kun britit painivat tuoreimman EU-erosopimusversionsa kanssa.

Hollannissa Rotterdamin satamakaupungissa ammattikuljettajille ja yrityksille on jaettu esitteitä, joissa kerrotaan EU-eron mahdollisista seurauksista – erityisesti, jos Britannia ottaa hatkat kuun lopussa ilman sopimusta.

Hollannin viranomaiset ovat varmuuden vuoksi laittaneet pystyyn väliaikaisia parkkipaikkoja tuhansille rekoille ja kuorma-autoille, joiden pelätään pyrkivän matkaan ilman asianmukaisia papereita.

– Olemme totta kai erittäin huolissamme sopimuksettomasta brexitistä, koska sillä olisi monenlaisia seurauksia, varsinkin liikenneruuhkia, Rotterdamin sataman edustaja Mark Dijk selittää.

– Tietysti siitä tulee kaaos, ei kaikkea voi valmistella. Uskomme kuitenkin, että olemme tehneet kaiken voitavamme.

”Valmistaudu brexitiin” -tekstillä varustettuihin liiveihin pukeutuneet satamatyöntekijät ovat jakaneet esitteitä ja oppaita tullikäytännöistä, jotka muuttuvat Britannian jätettyä unionin.

Lisäksi reiteille on pystytetty infokylttejä, ja tietoa on jaossa kuljettajien suosimissa kahviloissa ja parkkipaikoilla sataman alueella.

Esitteissä esiintyy myös sininen ja pörröinen monsteri, jonka Hollannin hallitus on ottanut brexit-maskotikseen. Maskotti on aiemminkin nähty monenlaisissa kampanjamateriaaleissa.

Monille kuskeille tieto on ennestään jo tuttua. Joitakuita esitteet ovat näyttäneet huvittavan.

Dijk kertoo, että 82 prosenttia Rotterdamin kautta kulkevista rekoista on rekisteröitynyt sataman Portbase-järjestelmään, jolla pyritään sujuvoittamaan satamien ja tullin yhteistyötä brexitistä huolimatta.

Tämä tarkoittaa, että rekisteröimättä on edelleen lähes viidesosa.

Rotterdam on varautunut Britannian EU-eroon käytännössä siitä asti, kun britit kesäkuussa 2016 äänestivät eron puolesta. Britannian ja Rotterdamin välillä kulkee 40 miljoonaa tonnia tavaraa vuodessa.

Dijkin mukaan brexitin odotetaan laskevan lukua jopa 30 prosentilla riippuen siitä, millainen sopimus unionin ja Britannian välille syntyy.

Sataman kokonaiskuvassa tämä tarkoittaisi muutaman prosentin laskua.

Viranomaisten mielestä tiedotuskampanja on tärkeä, jotta liikenne ei jumahda ja haittaa kaupankäyntiä enää yhtään enempää.

Portbase-järjestelmän viestintäpäällikkö Marty van Pelt toivoo, että Britannian pääministerin Boris Johnsonin brexit-sopimus menee läpi parlamentin alahuoneen äänestyksessä tänään.

– Minusta se on parempi meille kaikille, logistiikalle yleisesti ja taloudelle. Meidän täytyy kuitenkin odottaa ja seurata, mitä parlamentti päättää.