Britannian äänestyspaikat aukesivat – 15 tuntia ratkaisee EU-jäsenyyden

Brexit

Britanniassa EU-kansanäänestyksen äänestyspaikat ovat auenneet aamuseitsemältä paikallista aikaa eli kello yhdeksältä Suomen aikaa.

Brexit-äänestyslipussa on yksi kysymys: Tulisiko Britannian pysyä Euroopan unionin jäsenenä vai lähteä Euroopan unionista?

Äänestäjä saa laittaa rastin joko pysymisen tai lähtemisen kohdalle.

Tuoreimmat mielipidekyselyt viestivät ristiriitaisia tietoja brittien EU-kannoista.

Myöhään eilen illalla julkaistun tutkimuslaitos ComResin mielipidemittauksen mukaan EU-jäsenyyden kannattajat ovat kahdeksan prosenttiyksikön johdossa. Kyselyn tilasivat yhdessä ITV-kanava ja Daily Mail -lehti.

Myös tutkimuslaitos YouGov kertoo EU-jäsenyyden kannattajien johtavan mittauksiaan, mutta hieman niukemmalla erolla.

Tulokset ovat ristiriidassa aiemmin eilen julkaistujen Opiniumin ja TNS:n mittausten kanssa, jotka viestivät EU:n hylkäämistä kannattavien olevan hienoisessa johdossa.

Kyselyjen mukaan osa äänestäjistä on myös yhä valmiita vaihtamaan kantaansa.

ComResin mittausta lukuun ottamatta kaikki tuoreimmat Brexit-kyselyt ovat tuloksineen virhemarginaalissa, joka on tyypillisesti vastaavissa poliittisia kantoja selvittävissä kyselyissä kolme prosenttiyksikköä.

Britannian vaalihuoneistot ovat tänään auki puoleenyöhön asti Suomen aikaa.

Ääntenlaskenta alkaa välittömästi sen jälkeen ja jatkuu aamuun asti.

Toisin kuin parlamenttivaaleissa, tällä kertaa tiedossa ei ole ovensyykyselyitä, joiden perusteella tulosta voitaisiin luotettavasti ennustaa vaalihuoneistojen sulkeuduttua.

Kansanäänestyksiä järjestetään Britanniassa harvoin, ja vaalipiirijako on niissä eri kuin parlamenttivaaleissa.

Äänestystulos on tarkoitus julistaa Britanniassa aamiaisaikaan.

Tuloksen odotetaan olevan selvillä jo varhain aamulla Suomen aikaa, ellei se ole erittäin tiukka. Pääministeri David Cameron antaa tiettävästi lausunnon kello 10 tienoilla Suomen aikaa.

Kansanäänestykseen on rekisteröitynyt yli 46 miljoonaa äänestäjää, mikä on ennätysmäärä. Korkea äänestysaktiivisuus voi olla EU:n kannattajille edullista.

Brexitin vahvojen kannattajien odotetaan äänestävän joka tapauksessa. EU-jäsenyyden puolustajien joukossa taas on paljon nuoria, joiden ilmaantuminen uurnille on epävarmaa.