AP: Taleban aikoo ottaa teloitukset ja amputoinnit jälleen rangaistuksiksi – "Käsien katkaiseminen on välttämätöntä turvallisuuden kannalta"

Talebanin perustajajäsen sanoi AP:lle, että edellisen Taleban-hallinnon käytössä olleet rangaistukset palautetaan.
Afganistan

Afganistanin hallintaansa ottanut äärijärjestö Taleban aikoo ottaa jälleen käyttöön rangaistuksina teloitukset ja amputoinnit. Asiasta kertoi Talebanin perustajiin lukeutuva mullah Nooruddin Turabi uutistoimisto AP:n haastattelussa perjantaina.

Turabi toimii järjestön nimeämässä hallituksessa ja vastaa vankiloista. Hän on myös yksi ministereistä, joihin YK kohdistaa pakotteita.

Turabi oli vuosien 1996–2001 Taleban-hallinnossa oikeusministeri ja jyrkän islamilaisen laintulkinnan toimeenpanijoita. Tuolloin ihmisiä teloitettiin julkisesti ja varkailta katkottiin käsiä.

Nyt teloituksia ja amputointeja ei välttämättä tehtäisi enää julkisesti. Turabin mukaan hallinto on valmistelemassa asiasta linjausta.

Taleban teki 1990-luvulla teloituksia yleisön edessä esimerkiksi urheilustadioneilla. Oikeudenkäynnit ja tuomiot olivat harvoin julkisia.

–  Kaikki kritisoivat meitä stadioneilla tehdyistä rangaistuksista, mutta emme ole koskaan sanoneet mitään muiden laeista ja rangaistuksista. Kukaan ei voi sanoa, mitkä lait meillä pitäisi olla. Noudatamme islamia ja teemme lakimme koraaniin perustuen, Turabi kommentoi järjestöön kohdistettua arvostelua.

Turabin mukaan oikeustapauksia käsittelisivät Afganistanissa vastedes tuomarit, myös naiset. Edellisellä hallintokaudella tuomioista vastasi lähinnä islamilainen papisto, jonka lakiosaaminen rajoittui uskonnollisiin määräyksiin.

Turabin mukaan vanhat rangaistukset palautetaan.

–  Käsien katkaiseminen on välttämätöntä turvallisuuden kannalta, hän perusteli.

AP kertoo, että pääkaupunki Kabulissa on nähty talebanien jo toteuttavan rangaistuksia, joissa esimerkiksi pienestä varkaudesta on julkisesti nöyryytetty ihmisiä.

Elokuun puolivälissä valtaan noussut Taleban on aiemmin lupaillut maltillisempaa hallintoa kuin sen edellisellä valtakaudella. Myös Turabi vakuutti AP:n haastattelussa, että järjestö on muuttunut. Hänen mukaansa se esimerkiksi aikoo sallia television, kännykät, valokuvat ja videot.