Anne Berneriltä suunnitelma suomalaisen ruoan kansainvälistämiseksi
Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumin tilaama suomalaisen ruokajärjestelmän kansainvälistämisen toimeenpanosuunnitelma julkaistaan tänään perjantaina.
Maa- ja metsätalousministeriön tiedotteen mukaan suunnitelma rakentuu vahvasti yhteistyön, koulutuksen ja ruokakulttuurin vahvistamiseen.
Keskustelufoorumi antoi selvityshenkilölle, entiselle keskustaministeri Anne Bernerille jatkotoimeksiannon koota kansainvälistämisen toimet toimenpidesuunnitelmaksi.
Berner ryhmittelee toimenpiteet neljään kokonaisuuteen, jotka ovat ruokakulttuurin vahvistaminen, ruokakampuksen perustaminen, yhteistyön nostaminen uudelle tasolle sekä alkoholijuomien viennin edistäminen
– Vahvistaminen voidaan tehdä kaupan, ravintoloiden, keittiömestareiden, elintarviketeollisuuden, julkisen sektorin, ruokakampuksen ja etujärjestöjen yhteistyönä. Viennin kolminkertaistaminen edellyttää uskottavuutta ja ylpeyttä omasta ruoasta ja sen myötä suomalaisesta ruokakulttuurista, Berner sanoo ministeriön tiedotteessa.
Ruokakampuksen perustamista Berner esittää inspiroimaan uudentyyppisiä ruoka-alan osaajia.
– Helsingin yliopiston yhteyteen perustettava kansainvälisen gastronomian maisterikoulutusohjelma olisi osa perustettavaa ruokakampusta. Ohjelmasta valmistuisi ruokajärjestelmän toimintaa kokonaisvaltaisesti ymmärtäviä osaajia, jotka ovat erikoistuneet Suomen ruokavientiin, tiedotteessa lukee.
Ruokajärjestelmän yhteistyötä esitetään ministeriön mukaan vietäväksi eteenpäin kolmen päälinjauksen avulla.
– Ensimmäiseksi elintarviketeollisuuden yritykset tulisivat teknologiateollisuuuden Kasvuryhmän alaryhmäksi, jonka kautta mahdollistettaisiin systemaattinen kokemusten vaihto sekä alan sisällä että yli toimialarajojen.
– Toiseksi perustettaisiin Suomen Ruoka-areena, jonka tavoitteena on edistää yhteistyötä innovaatioissa ja tuotekehityksessä, datan keruussa ja käytössä, kuluttaja- ja markkinatutkimuksissa, akateemisessa yhteistyössä, osaajien kasvattamisessa ja yhteiskunnallisen aseman vahvistamisessa sekä nostaa toimialan arvostusta, näkyvyyttä ja vaikutusvaltaa päätöksenteossa.
– Kolmanneksi tiivistetään yhteistyötä Ruotsin kanssa. Ruotsissa toimiva Sweden Food Arena on ilmaissut halukkuutensa yhteistyöhön ja valmiutensa tukea Suomen ruoka-areenan perustamista ja tulevaa toimintaa.
Kasvun kaava on lisätä osaamiseen ja innovaatioihin yritysten kansainvälinen yhteistyö, Berner toteaa.
Berner uskoo, että jo nyt merkittävää alkoholijuomien vientiä voi kasvattaa.
– Markkinoinnin salliminen ulkomailla, tuotteiden ulosmyynti tuotantotiloilta ja alkoholilainsäädännön valmistelu työ- ja elinkeinoministeriössä mahdollistaisivat kasvun.
Toimenpidesuunnitelmassa ei vielä ole lueteltu numeerisia tavoitteita eli konkreettisia lukuja. Niiden asettaminen on linjattu tapahtuvaksi osana Ruoka-areenan perustamista, ministeriö kertoo.