Analyysi: Perussuomalaisissa muhii Halla-aholaisten vallankaappaus
Politiikan penkkiurheilijat, unohtakaa demarien näennäinen puheenjohtajakisa ja vihreiden sisäinen kuohunta.
Katsetta kannattaa alkaa kääntää perussuomalaisiin. Toiseksi suurimmassa hallituspuolueessa on tapahtumassa jotain, jolla saattaa olla hurjia seuraamuksia kotimaiselle poliittiselle päiväjärjestykselle.
Kun puolueen europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ilmaisi Helsingin Sanomissa puheenjohtajaehdokkuudesta kieltäytymisen käyvän yhä vaikeammaksi, ei se tarkoita muuta kuin että hän on lähdössä kisaan.
Halla-ahosta saattaa tulla hyvinkin se poliitikko, joka päättää kesällä Timo Soinin kahden vuosikymmenen mittaisen valtakauden puolueensa johdossa.
Halla-aholaisen vallankaappauksen mahdollistaa teknisesti perussuomalaisten omintakeinen puolueorganisaatio. Puoluekokouksessa äänioikeus on kaikilla jäsenmaksunsa maksaneilla puolueen jäsenillä. Viimeksi Turun puoluekokouksessa heitä oli paikalla tuhatkunta.
Maahanmuuttovastaisten palvomalle nettigurulle ei ole siten välttämättä temppu eikä mikään masinoida puoluekokoukseen muutama sata uutta puoluekokousedustajaa varmistamaan valintansa. Samalla hän voi miehittää puolueen muutkin johtopaikat omilla suosikeillaan.
Vallankaappaus voi onnistua, vaikka jo väsähtämisen merkkejä osoittanut Soini päättäisi vielä yrittää jatkaa. Halla-aho on mitä ilmeisimmin laskenut pystyvänsä kaatamaan myös Soinin, muuten hän ei ehdolle olisi lähdössä.
Soini ei taatusti halua suin surminkaan jättää puoluettaan perinnöksi Halla-aholle ja hänen hengenheimolaisilleen. Yhtä vähän hän halunnee luopua itse luomansa puolueen johdosta häviäjänä.
Voi olla, että tilanne pakottaa Soinin vielä ehdolle häviön uhallakin. Harkinnassa paljon voi riippua siitäkin, uskooko hän jonkun muun, kuten luottoministeriensä Jari Lindströmin tai Jussi Niinistön mahdollisuuksiin tulla valituksi seuraajakseen.
Avainasemassa puheenjohtajapelissä saattaa olla nykyinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho, joka on poliittisilta ajatuksiltaan lähellä Halla-ahoa, mutta selvästi tätä salonkikelpoisempi vaihtoehto. Terho on kertonut odottelevansa Soinin ratkaisua ehdokkuudestaan.
Jyväskylässä kesäkuun toisena viikonloppuna pidettävästä perussuomalaisten puoluekokouksesta ei luultavasti dramatiikkaa puutu, olivatpa kuviot lopulta millaisia tahansa. Puolueen sisäinen yhtenäisyys voi olla kovalla koetuksella ja jälki voi olla rumaa.
Jos Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi, myös hallituskumppanit joutuvat perimmäisten kysymysten äärelle.
Halla-aho joutui eroamaan kesällä 2012 eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajankin paikalta saatuaan tuomion kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Voiko hallitus jatkaa varapääministerinään ja ulkoministerinään muukalaisvastaisuudestaan ulkomaillakin tunnettu oikeistopopulisti?
Voi hyvin olla, ettei voi. Perussuomalaiset saattavat Halla-ahon johdolla marssia muutenkin oppositioon kasvattamaan hallitusvastuussa romahtanutta kannatustaan.
Ennenaikaisia vaaleja hallituksen mahdollinen hajoaminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita. Toimivan hallituksen voi koota loppuvaalikaudeksi ilman perussuomalaisiakin.