Alkoholiuudistuksessa maaliviiva ei vielä häämötä
Pitkään vireillä olleen alkoholilainsäädännön uudistuksen saaminen pakettiin tänä keväänä menee tiukoille.
Hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että tämän hetkinen arvio lakiesityksen antamisesta eduskunnalle on toukokuussa.
– 18. toukokuuta on aidosti sellainen aikataulu joka on realistinen, mutta myös sellainen, että se ei paina lainvalmistelun laatua, Tuominen sanoi STT:lle.
Asian käsittely kevätistuntokauden aikana eduskunnassa näyttää tiukalta, mutta riippuu eduskunnan aikatauluista.
Eduskunnan loppukeväästä on tulossa helteinen, sillä käsittelyyn odotetaan myös järkälemäistä lakipakettia sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta ja maakuntauudistuksesta.
Tuominen huomauttaa, että alkoholilakipaketti sisältää muun muassa alkoholimonopolin tyyppisiä asioita, jotka ovat myös perustuslaillisia kysymyksiä.
Tuomisen mukaan lakipaketin valmistelussa luonnollisesti pyritään siihen, että peruslaillisia ongelmia ei ilmene. Hän ei kuitenkaan osaa arvioida voiko perustuslakiongelmia syntyä silti joltakin osin.
– Pitäisin suurena ihmeenä, jos alkoholilaki ei mene perustuslakivaliokuntaan, sinne soten ja valinnanvapauslainsäädännön jonoon, Tuominen arvioi.
Lain läpimenoon voi vaikuttaa vielä keskustan kansanedustajien vastustus.
Keskustan eduskuntaryhmässä on laajaa kannatusta sille, että puolue luopuu ryhmäkurista alkoholilaista äänestettäessä.
STT tavoitti 20 keskustan kansanedustajaa. Heistä kukaan ei kannattanut suoraan ryhmäkuria alkoholilaista äänestettäessä, jos tuleva hallituksen esitys noudattelee hallituspuolueiden viime vuonna sopimaa kompromissia.
Edustajista 12 piti asiaa omantunnonkysymyksenä, kaksi ei halunnut ottaa kantaa asiaan ja kuusi ei halunnut kommentoida koko lakia.
Hallituskumppaneista kokoomus on aiemmin vaatinut keskustaa pysymään hallituksen esityksen takana. Myös perussuomalaisilla on sama linja.
– Meidän näkemyksemme mukaan hallituksen esityksissä hallituspuolueet niitä kannattavat, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoo.
Terhon mukaan asia täytyy ratkaista ennen äänestystä.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo, että päätös omantunnonkysymyksen ja ryhmäkurin välillä tehdään lakiesityksen valmistuessa.
– Perinteisesti alkoholi, uskonnolliset kysymykset ja avioliitto ovat olleet omantunnonkysymyksiä, joten ymmärrän Kaikkosen linjauksia. Edustajat voivat olla poissa tai tehdä omat ratkaisunsa, kompromissin puolesta äänestävä Antti Rantakangas (kesk.) sanoo.
Viime vuonna kaksi kolmasosaa keskustan ryhmästä äänesti hallituspuolueiden kompromissin puolesta.
STT:n tavoittamista keskustan kansanedustajista löytyy yhtä paljon lain kannattajia ja vastustajia, mutta pienistä määristä ei kannata ennakoida lain läpimenoa.
Lisäksi muutama tavoitettu edustaja aikoo tehdä kaikkensa lain muuttamiseksi ennen sen hyväksymistä.
Lakia vastustavista kansanedustajista suurin osa nostaa juuri limuviinat suurimmaksi ongelmaksi. Osa perustelee vastustusta yleisesti kansanterveyssyillä.
Vaikka osa keskustan edustajista äänestäisi hallituksen esitystä vastaan, hallitus todennäköisesti saisi apua oppositiosta. Useat oppositiopuolueet antavat äänestyksessä vapaat kädet edustajilleen.