ALDEn nokkamies Verhofstadt: Painajainen uhkaa, jos keskustavoimat eivät pärjää eurovaaleissa

Eurovaalit

Ensi toukokuun eurovaalit ovat viimeinen mahdollisuus taistella populismia vastaan, keskustan eurooppapuolue ALDEn ryhmäpomo Guy Verhofstadt varoittaa.

Liberaalidemokraattien nokkamies toteaa brittilehti The Guardianin haastattelussa, että Euroopan unioni tarvitsee peruskorjauksen.

Verhofstadtin mukaan esimerkiksi euroalueen, maahanmuuton ja yhteisen puolustuspolitiikan paneminen kuntoon on tärkeää, jotta EU voi nauttia eurooppalaisten luottamusta.

Tulevat eurovaalit voivat muokata EU-parlamentin nokkimisjärjestystä huomattavasti.

Kun oikeistokonservatiivinen EPP ja sosialistit menettävät asemiaan, eurokriittiselle populistiryhmille on povattu vaalivoittoa.

ALDEn vaikutusvalta parlamentissa voi kuitenkin kasvaa, sillä se on liittoutunut Ranskan presidentti Emmanuel Macronin perustaman La République En Marche -puolueen kanssa.

– Velvollisuutemme on uudistua. Jos epäonnistumme siinä, tragedia, painajainen muuttuu todeksi.

Verhofstadt panee uskonsa keskustalaisten poliittisten voimien pärjäämiseen.

Hän ei silti halua vaalien jälkeen ryhtyä johtamaan ALDEn ja macronilaisten muodostamaa uutta blokkia.

Belgialainen Verhofstadt kehuu vastikään monissa eurooppalaisissa lehdissä julkaistua Macronin kolumnia , jossa presidentti varoitti ”itseensä käpertyvästä kansallismielisyydestä”.

Hänen mukaansa keskustalainen, Eurooppa-myönteinen poliittinen voima tarvitaan tasapainottamaan nationalistien esiinmarssia.