Trump on uhka maailmanrauhalle
Jouduin ”olosuhteiden pakosta” seuraamaan kaksi viikkoa amerikkalaisen tv-kanavan CNN:n tarjontaa, koska se oli ainoa englanninkielinen muuten espanjaa tarjoavien Meksikon kanavien joukossa.
CNN:n ehdoton ykkösaihe oli Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin tekemiset. Päivästä toiseen Trumpin jokaista tekemistä oli kommentoimassa kymmeniä puhuvia päitä. Kun entinen turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn myönsi valehdelleensa FBI:lle Venäjä-kontakteistaan, uutiskanavalle ei enää muita aiheita mahtunut.
Trump näyttää olevan pahassa pinteessä, jos väitteet siitä, että hän oli yrittänyt vaikuttaa Flynnin tutkintaan osoittautuvat todeksi.
Ahtaalle ajetusta presidentistä voi tulla uhka koko maailmanrauhalle. Toistaiseksi hän pystyi kääntämään katseita muualle hehkuttamalla Twitterissä verouudistuksensa läpimenoa.
Aseman vaarantuessa entisestään uhkana on, että puhelimen näppäinten sijasta hän käpäilee yön tunteina ydinaselaukaisinta ja iskee Pohjois-Koreaan.
Iskun jälkeen puheenaiheet siirtyisivät väistämättä muualle Trumpin sisäpoliittisista suhmuroinneista.
Trumpin vastassa Pohjois-Koreassa on yhtä arvaamaton tyyppi Kim Jong-un. Maailmanrauhan kannalta kaksikko on pelottava yhtälö.
Toinen huomio, jonka tein CNN:n seurannassa oli ero Suomen uutisointiin ja poliitikkojen vastaaminen siihen. Kyllä poliitikot Suomessakin joutuvat välillä tiedotusvälineiden hampaisiin, mutta vain harvoin jatkuvaan rumputuleen.
Suomessa lehdistön kanssa napit vastakkain joutunut poliitikko pyrkii vähin äänin kiemurtelemaan irti kiusallisesta tilanteesta tai joskus kyllästyneenä heittää pyyhkeen kehään.
Vaan mitä tekee Trump. Hän käy puolustustaisteluun kuin vihainen härkä ja kärjistää tilannetta entisestään syyttämällä esimerkiksi CNN:ää valeuutismediaksi.
Kanavan vastaus Trumpin vaalisloganiin, jossa hän lupaa tehdä USA:sta jälleen suuren (Make America Great Again) on Facts First (tosiasiat ensin).
Yhtä jyrkkää vastakkainasettelua kukaan tuskin toivoo Suomeen, mutta ehkä täälläkin poliitikot voisivat nykyistä selväsanaisemmin puolustaa tekemisiään.
Tiedotusvälineiden olisi myös syytä oppia siihen, etteivät poliitikot alistu ihan kaikkeen. Se lisäisi tietojen tarkistamisen tärkeyttä ja valeuutisten välttämistä. Facts first on yhä tärkeämpi yleisön luottamuksen säilyttämisessä.