Näkökulma: Orpon-Purran hallitus alkoi närästää – Yhä useampi toivoo ratkaisuja Kaikkosen keskustalta
Kannattaa katsoa, kuinka Kouvolasta kajahtaa. Keskustan eduskuntaryhmä kokoontuu kaupunkiin torstaina kesäkokoukseensa mukavassa gallupnosteessa.
Politiikan syksyn pyörähdellessä käyntiin yhä useampi suomalainen on löytänyt keskustan. Puolue nousi Helsingin Sanomien gallupissa keskiviikkona 1,1 prosenttiyksikköä. Kannatus on nyt 12,9 prosenttia. Korkeampaa lukua kannatushistoriasta pitää hakea yli kahden vuoden takaa.
Puolueen puheenjohtajalta Antti Kaikkoselta ja eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Antti Kurviselta sopii odottaa Kouvolasta keskustalaisten henkeä ja intoa nostattavia puheenvuoroja.
Gallupnousu tulee loppukesään. Politiikassa on ollut tiukaksi odotetun syksyn alla verrattain hiljaista, mutta jotkin asiat ovat toki olleet pinnalla.
Eduskunta jäi kesätauolle myöhään 12. heinäkuuta. Istuntokausi venyi niin kutsutun käännytyslain käsittelyn vuoksi, mikä teki politiikan loma-ajasta tavallista lyhyemmän.
Käännytyslain puolella oli eduskunnan selvä enemmistö, vaadittu viisi kuudesosaa. Tässä keskustalle riitti se, että se ei sooloillut vaan korosti kansallista yhtenäisyyttä.
Tärkein selittävä tekijä, miksi luottamus keskustaan vahvistuu, voi olla talous.
Hallituksen huonoudesta on helppo puhua, mutta keskustan tulee varmistaa, että tilalle poliittisessa ilmatilassa tulee keskustan hyvyyttä.
Talouspuolueena keskusta lienee kohtalaisen luotettu. Hallituksen edistäessä kummastusta herättäviä tavoitteitaan keskustan rooli poliittisella kentällä voi terävöityä ihmisten mieliin.
Ehkä Juha Sipilän (kesk.) hallituksen oikeistoleima ja Sanna Marinin (sd.) hallituksen vasemmistoleima alkavat olla jo yhtä lailla mennyttä aikaa keskustassa. Jo näiden hallitusten keskiarvo vie keskustan keskelle.
Turun tunnin juna lienee termi, joka on kesän aikana kaikkein eniten vilissyt keskustalaisten puheissa. Miljardiluokan raidehankkeen vastustaminen käy monen järkeen tieverkon rapautuessa tasolle, jolla aletaan harkita nopeusrajoitusten alentamista. Tämä hidastaisi monen arkea.
Sitä paitsi tunnin junaa tehdään velkarahalla samalla kun suurituloisten verotus kevenee.
Sosiaaliturvaa heikennetään ja sairastaminen uhkaa kallistua kun lääkekorvausten omavastuuosuus nousee. Arvonlisäveron korotus tuottaa vaikeuksia sekä kuluttajille että yrittäjille.
Tavallisen kuluttajan ostovoima heikkenee. Oikeiston perusajatus siitä, että menestys tapahtuu siellä missä on varallisuutta ja siitä se valuu myös alaspäin, on joutumassa kriisiin.
Pienten purojen tyrehtyessä suureen jokeen ei voi virrata täyttä määrää vettä. Kansalaisten ostovoima on tärkeä asia siinä missä yritysten pärjääminenkin.
Ja käyttääpä kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus keppiä myös hyvinvointialueisiin. Harva haluaa olla tekemässä säästöpäätöksiä, joiden edessä alueet kepityksen takia ovat.
Sekä pääministeri Petteri Orpon (kok.) että valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) tapa olla julkisuudessa on vakavailmeinen. Vakavia ovat viestitkin. Keskustalla on paikka luoda toivon näköaloja.
Talouden lisäksi toinen suuri keskustaa huutava teema on kasvanut poliittinen vastakkainasettelu. Vastakkainasettelun kulttuuri heräteltiin identiteettipolitiikalla ja nyt se kasvaa työmarkkinapolitiikan maaperissä.
Keskipuolue jos mikä on luonteva vesurinheiluttaja, kun vastakkainasettelun rönsyjä karsitaan. Tätä keskustalta tunnutaan toivottavankin yhä enemmän.
Syksyllä korjataan kylvetty sato.
Eduskunta palaa työhönsä 3. syyskuuta, jolloin alkaa myös hallituksen budjettiriihi. Poliittiset asetelmat selviävät siis pian.
Työmarkkinasyksystä on ennustettu repivää. SDP on ilman muuta ammattiyhdistysliikkeen asialla ja oikeistohallitus elinkeinoelämän. Lakkoja nähtiin jo keväällä.
Keskusta on asettunut vastustamaan vientivetoista palkkamallia, mutta vielä on auki, mikä keskustan rooli syksyn keskusteluissa on. Työperäisen maahanmuuton kysymyksissä keskustalla on paikka haastaa perussuomalaisia, joiden toimet uhkaavat tyrehdyttää tarvittujen työntekijöiden maahan saapumisen.
Puheenjohtaja Kaikkonen on korostanut keskustan vahvistavan palkansaajien roolia politiikassaan. Samalla pienyrittäjien asia pysyy puolueen asialistalla. Tämä voi olla hyvä yhdistelmä repivän työmarkkinasyksyn tuoksinnassa.
Kannatusta keskusta on saanut usein maltillisesta oikeistosta. Näin saattoi käydä uusimmassa gallupissakin.
Astuuko keskusta myös aidommin keskelle ottamalla roolia palkansaaja-asioissa, joiden on ajateltu kuuluvan vasemmistolle? Haetaanko keskusta-vasemmistostakin nousun eväitä?
Mielenkiintoista on seurata, miten Kaikkosen rooli puheenjohtajana vaikuttaa gallupeihin. Rinteen-Marinin hallituksen puolustusministerinä Kaikkosesta tuli keskustan suosituin aktiivipoliitiikko, jonka vetovoima tulee nyt testiin.
Kouvolan puheissa huomenna torstaina todennäköisesti esitellään keskustan omaleimaisia, tulevaisuuteen tähtääviä tavoitteita. Niin tuttuja kuin uusiakin. Haastetta kuuluu heittää sekä hallitukselle että oppositiokumppaneille.
Korjattu 21.8. klo 15.34 budjettiriihen ajankohta: 3. syyskuuta, ei 19. syyskuuta.