Kehittävää kesää!

Toimittajalta

Onko sinulla tapana lukea kesän aikana? Valita kasa kirjoja ja nauttia hyvistä lukusäistä?

Monesti kesälomalaisilla on aikaa ja intoa lukea jotakin uutta. Lukemalla voi oppia. Toivottavasti kaikilla kansalaisilla kansanedustajia myöten on tähän aikaa.

Olisi tärkeää, että myös poliitikot voisivat kehittää ajatteluaan päivänpolitiikan ja sotesopan melskeistä huolimatta ja lukea kaunokirjallisuutta, filosofiaa ja historiaa. Poliitikon jos kenen tulee ymmärtää ihmisyyden eri puolista mahdollisimman laajasti.

Täytyypä lukemisesta myöntää, että itsellänikin olisi parantamisen varaa kaunokirjallisuuden kulutuksessa. Historianopiskelijana ja politiikan suurkuluttajana gradukirjat ja median seuranta vievät suurimman osan lukemiseen tarvittavasta energiasta.

Toki erään suositun sarjakuvan päivittäiset stripit pitää aina katsoa pääkaupunkilehden sivuilta. Kyseinen sarjakuva onneksi leikkii kielelläkin erittäin luovasti.

Kirjoitettu sana on kummallinen asia. Erinäköisiä merkkejä toistensa perässä muodostamassa merkityksiä. Ihminen on ainoa eläinlaji, joka tällä tavalla voi kehittää itseään arvioimalla sanojen ja sanajoukkojen merkityksiä.

Historiantutkija ja tieteen popularisoija Teemu Keskisarja kertoi Ylellä (29.4.) huoliaan suomen kielen tilasta. ”Englanti tyhmentää kaikilla tasoilla” kuuluu Keskisarjan väite, ja perustelut ovat vakuuttavat.

Keskisarjan mukaan nimenomaan äidinkieli on se väline, jolla ihminen pystyy täsmälliseen ja luovaan ilmaisuun. Se, että nimeämme yrityksiä ja tuotteiden mainoslauseita englanniksi, köyhdyttää suomen kieltä. 

Vierasta kieltä ei koskaan voi oppia yhtä hyvin kuin omaa äidinkieltä. Siksi on parempi suosia laajoja ilmaisun keinoja omalla kielellä kuin sovittaa ajatuksensa valmiisiin englanninkielisiin fraaseihin.

Kirjoitetun sanan lisäksi keskustelu on keino kehittää omaa ja samalla toisten ajattelua. Eräs kiinalainen viisaus kuvaa ajatustenvaihdon arvoa osuvasti: Kaksi kulkijaa kohtasi vuoristotiellä. Kummallakin oli kolikko ja he vaihtoivat niitä keskenään. Molemmille jäi edelleen yksi kolikko. Kahdella muulla matkalaisella oli kummallakin uusi, hieno ajatus. He kohtasivat ja vaihtoivat ajatuksia. Nyt molemmilla oli kaksi uutta ajatusta.

Kesä on yleensä hyvää aika nähdä ihmiselle ominaisen luovuuden kukintaa. Kesäteatterit, kesäksi avautuvat kulttuurinähtävyydet ja erilaiset messut, festarit ja tapahtumat kertovat kaunista kieltään ihmisten kiinnostuksista. Yhteiset harrastukset, kiinnostukset ja kohtaamiset edistävät ajatustenvaihtoa.

Ehkäpä itsensä kehittämisessä on kolme porrasta: Ensimmäisellä askeleella omaksutaan uutta esimerkiksi lukemalla. Toisella portaalla luodaan itse uutta, kuten tekstiä, kuvia, ääniä tai jotain muuta. Sitten tästä kaikesta vaihdetaan ajatuksia.

Lauri Heikkilä