Perussuomalaiset ei osaa vielä arvioida, miksi puolueen kannattajat eivät lähteneet äänestämään – puolue käy aluevaalien jälkipyykin lähipäivinä

Perussuomalaiset käy myöhemmin tällä viikolla läpi syyt heikkoon aluevaalien tulokseen, kertoo puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Leena Meri.

– En ainakaan minä ole tässä hirveän pitkälle analyyseja ehtinyt tehdä. Käymme kyllä ihan lähipäivinä läpi ne tarkemmin, Meri sanoo.

Häntä mietityttää erityisesti alhainen äänestysprosentti, joka osui hänen mukaansa erityisesti perussuomalaisten kannatukseen. Perussuomalaisten kannatus jäi aluevaaleissa noin 11 prosenttiin, mikä on roimasti alle puolueen kannatuksen mielipidekyselyissä.

Meri sanoo, ettei hän eikä puoluetoimisto osaa vielä arvioida, miksi puolueen kannattajat eivät lähteneet äänestämään.

– Olen todella huolestunut äänestysprosentista, hän painottaa.

– Sitähän me emme tietysti pysty arvioimaan, että mikä siinä oli, etteivät ihmiset lähteneet äänestämään.

Äänestysaktiivisuus aluevaaleissa jäi 47,5 prosenttiin. Perussuomalaiset on yleensä menestynyt silloin, kun äänestysprosentti nousee korkealle. Puolue nousi muun muassa suurimmaksi oppositiopuolueessa eduskuntavaaleissa, kun äänestysvilkkaus kohosi yli 70 prosenttiin.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kertoi Twitterissä, että puolue palaa vaalianalyyseihin myöhemmin. STT ei tavoittanut Purraa kommentteja varten.

Purra arvioi jo vaali-iltana, ettei perussuomalaisten vaatimaton menestys ollut valtava yllätys. Hänen mukaansa oli alkujaan selvää, että perussuomalaisten kannattajat eivät välttämättä innostu sote-vaaleista.

– Me olemme vastustaneet tätä uudistusta, ja ylipäätänsä tähän vaaliinkin monien perussuomalaisia kannattavien ote on jäänyt varsin kaukaiseksi, Purra sanoi.

Aluevaalit olivat Purran ensimmäiset vaalit perussuomalaisten puheenjohtajana, ja hän myönsi, että itsetutkiskeluakin on ennakkoäänten perusteella tehtävä.

Kommentit (1)

 • VAAN YKS

  Eipä se syy ihmeellinen ole. Jäi itseltä ja muutamaltakin tutulta äänestämättä ketään, myöskään persuja. Muille ei ollut itseltäni menossa muutenkaan ääntä, perussuomalaisille olin ajatellut kiusalla äänen laittaa.

  Sitten tuli huomattua kuinka eräski ehdokas puhui muuta ja lässytti netissä päinvastaista. Esim. rikolliset yllättäen netissä muuttuivat tekijöistä uhreiksi ja sitä selittelyn määrää.

  Rikollinen EI ole uhri, tekoja EI voi puolustella jollain tekosyyllä paskasta lapsuudesta tms. Tekijä tekee tietoisen päätöksen tehdä rikos, ellei ole holhouskelpoinen, ja sen selittely muuksi on suorastaan loukkaavaa.

  Päätin itse siksi jättää tyystin äänestämättä, jos puolueen jäsenet selittää muuta kentällä ja netissä, niin miksi hitossa heihin voisi luottaa? Miettiköön nyt sitten puolueena että missä meni reisille ja katselkoon peiliin.

  Seuraavalla kerralla jos linja on tuuliviirin kaltainen eri kohdeyleisölle (se kenttä vs. internet) niin ei tarvi ihmetellä jos ihmiset jättää äänestämättä tai katsoo muun vaihtoehdon.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen