Voittamisen anatomia

Puheenvuoro

Kun minut valittiin puoluesihteeriksi, kommentoin oma-aloitteisesti kuukausittain puoluekannatusmittauksia. Joskus toki useamminkin, koska eri mediat tekevät niin sanottuja gallupeja omalla säännöllisellä rytmillään.

Tulkitsin muuttuneita kymmenyksiä, analysoin tausta-aineistoja ja maalailin aina tuoreen mittauksen mukaan politiikan asetelmaa ja skenaarioita.

Puoluekannatusmittausten tulkitseminen on mukavaa. Se jopa koukuttaa. Ja juuri siksi lopetin sen jo hyvän aikaa sitten. En kommentoi enää mittauksia kuin pyydettäessä.

Tärkein syy sille, miksi lopetin puoluekannatusmittausten analysoinnin, oli se, että se käänsi minun ja keskustaväen huomion täysin väärään suuntaan.

Mittausjakso on aina menneessä, kun minkä tahansa onnistuneen strategian peruslähtökohta on pitää katse tiukasti tulevaisuudessa. Gallupit pudottavat katseen varpaisiin, kun puolueen ja sen toimijoiden sihdin pitää olla aina seuraavissa vaaleissa ja paremminkin vuosikymmenen mitan edessäpäin.

Palasin mielessäni edesmenneestä urheilulääkäri Aki Hintsasta kertovaan kirjaan ”Voittamisen anatomia”. Tuo opus kertoo yhden henkilön kautta menetyksen perustekijät. On tunnettava arvonsa ja elettävä ne todeksi. On tunnettava itsensä ja on tiedettävä tavoitteensa. Nykyhetki on hyväksyttävä ja rakennettava menestys siihen pohjautuen.

Menestys lähtee siis omasta itsestä. Ei ympärillä tapahtuvista asioista eli politiikan tapahtumissa ei esimerkiksi muiden puolueiden kannatuskehityksestä.

Keskustan arvoille on kysyntää, kun koronapandemia ja Ukrainan sota ovat myllertäneet yhteiskunnan perusteita. Kotimainen puolue, joka on syntynyt palvelemaan isänmaan tarpeita, on ajankohtaisempi kuin pitkään aikaan. Meidän on luotettava itseemme ja mentävä itsetuntoisesti kohti tulevaa.

On puhuttava rohkeasti tulevaisuudesta. Meidän ei pidä ajatella, että luottamusta keskustaan on palautettava. Luottamus rakennetaan aina eteenpäin, ja se on joka tapauksessa päivittäin ansaittava uudelleen. Katse tulevaisuuteen ja hyvällä itsetunnolla eteenpäin.

En minä tietysti täysin ole puoluekannatusmittauksia unohtanut. Ahmin kaikki gallupeista kertovat uutiset ja analyysit heti, kun ne ilmestyvät. Seuraan myös kansainvälisen politiikan mittauksia ja yritän koostaa kaikesta saatavilla olevasta tiedosta kokonaiskuvan, joka auttaa ymmärtämään politiikan isoja muutosilmiöitä.

Tärkein osa tuota kokonaiskuvaa on ymmärrys siitä, että juuri nyt isoja kannatusmuutoksia tapahtuu erittäin nopeasti. On täysin mahdollista, että seuraava kannatushyppäys gallupeissa on keskustan nousu. Tämä on meistä itsestämme kiinni.

Uskotaan arvoihimme, eletään niitä todeksi ja nostetaan katse kohti tulevaa. Eletään menestyksen resepti todeksi. Aikaa on ennen seuraavaa todellista kannatusmittausta keväällä 2023.

Riikka Pirkkalainen Kirjoittaja on keskustan puoluesihteeri.