Kohti turvallista tulevaisuutta – kuunteleminen avainasemassa
Miten voimme tunnistaa riskitapauksia ja edistää naisten oikeuksia sekä lasten turvallisuutta?
Riskitapausten tunnistamisessa voi ilmetä fyysisiä ja psyykkisiä merkkejä. Tällaisia ovat selittämättömät vammat, kuten mustelmat, pelokas tai vetäytyvä käytös tiettyjen henkilöiden seurassa sekä käytöksen muutokset, kuten ahdistus tai masennus.
Merkkejä ovat myös kontrolloiva käyttäytyminen, joka voi näkyä henkilön liikkumisen, rahankäytön tai sosiaalisten suhteiden rajoittamisessa, ja taloudellinen riippuvuus, joka voi ilmetä puutteellisena pääsynä omiin varoihin tai taloudellisen itsenäisyyden menetyksenä.
Perheessä lasten muuttunut käytös, univaikeudet tai ongelmat koulussa voivat viitata perheväkivaltaan.
Tärkeää on luottamuksen rakentaminen, jossa korostuvat kuuntelu ja ymmärrys. Kuuntele ilman tuomitsemista, anna henkilön kertoa oma tarinansa.
Turvallisen ympäristön luomiseksi ja sen takaamiseksi on hyvä järjestää häiriötön ja turvallinen keskustelupaikka. Empaattisuutta avun tarvitsijaa kohtaan on tunnustaa toiselle avun hakemisen rohkeus.
Naisten oikeuksia voi edistää yhdistämällä kampanjoihin järjestöjen ja viranomaisten voimavarat sekä käyttämällä tosielämän tarinoita oikeuksien merkityksen korostamiseen.
Kouluissa tulisi lisätä tasa-arvokasvatusta oppitunneille. Tietoisuutta voidaan lisätä hyödyntämällä mediaa ja TV-ohjelmia, tekemällä dokumentteja ja kirjoittamalla artikkeleita. Eri toimijoiden yhteistyötä tulee edistää opettajien, sosiaalityöntekijöiden ja terveydenhuollon voimavarat yhteensovittaen.
Yhteistyöllä, empatialla ja tietoisuutta lisäämällä voimme rakentaa yhteiskunnan, jossa kaikkien oikeudet ja turvallisuus ovat prioriteetteja.