Lamapolitiikalle on vaihtoehto
Lama on vakava asia taloudessa. Siksi siitä ei pidä kepein perustein puhua. Tosiasia kuitenkin on, että Suomi on lamassa.
Maassa on noin 300 000 ihmisen työttömyys. Konkurssien määrä on noussut 2000-luvun ennätykseen. Talous ei kasva.
Näkymä eteenpäin ei valitettavasti ole yhtään parempi.
Työttömyyden arvioidaan talven mittaan edelleen pahenevan. Ensi vuonna luvassa on enintään talouden kitukasvua.
Lisäksi työmarkkinoilla ollaan ajautumassa taas yhteenottoon. Näyttää siltä, että lamatalven lisäksi tulossa on lakkotalvi.
Myös pääministeri myönsi eduskunnan kyselytunnilla reilu kuukausi sitten, että hänen johtamansa Suomi on lamassa.
Sen sijaan vastaamatta jäi, mitä Petteri Orpo hallituksineen aikoo asialle tehdä. Tähän mennessä teot ovat vieneet nimittäin väärään suuntaan.
Kokoomus ja perussuomalaiset ovat pitäneet valtaa Suomessa pian puolitoista vuotta. Sinä aikana talous on ollut vapaassa pudotuksessa. Rakennusalan lohduton tilanne on tästä kouriintuntuvin osoitus.
Nyt ollaan tilanteessa, jossa melkein alalla kuin alalla yhä useampi saa lomautus- tai irtisanomislapun käteensä.
Hallitus menee huonojen suhdanteiden taakse. Suhdanne on mikä on. Hallituksella on kuitenkin aina vastuu Suomen asioista.
Kun suhdanteet ovat huonot, silloin pitäisi kahta kovemmin kammeta talous kasvuun. Kun näin ei ole tehty – eikä edelleenkään tehdä –, ei ihme, että Suomi ei nouse.
Siksi talouden tilannetta voi myös perustellusti nimittää Orpon lamaksi. Pääministeri puolueineen vastaa – hyvässä ja pahassa – lopulta kaikesta.
Myönteistä on, että Suomi voidaan saada nousuun. Lamapolitiikalle on vaihtoehto.
Keskustan tavoite on tuplata talouskasvu. Jos talouskasvua saadaan nostettua yhden prosenttiyksikön ennusteesta, neljän vuoden päästä taloudessa olisi 12 miljardia euroa enemmän rahaa ja työpaikkoja olisi tullut vähintään 30 000.
Tämän pitää olla Suomen suunta. Lopulta talouskasvu on kestävin ratkaisu myös velkaan, jota nyt tulee ovista ja ikkunoista.
Varaa odotella ei ole. Talouskasvua pitää alkaa rakentaa heti eikä vasta viidestoista päivä. Ylimielisyyden – joka tuntuu vaivaavan etenkin valtiovarainministeriä – sijaan nyt pitäisi yhdessä hakea ratkaisuja.
Keskusta parantaisi etenkin pienten ja keskisuurten yritysten pärjäämisen edellytyksiä. Niihin iso osa työpaikoista on tullut ja myös tulevaisuudessa tulee.
Siirtyisimme yritysverotuksessa kohti Viron mallia, jossa yrityksen sisään jätettäviä voittoja verotetaan vähemmän kuin ulos jaettavia.
Toteuttaisimme investointihyvityksen myös pienille ja keskisuurille yrityksille.
Parantaisimme ihmisten laajasti käyttämää ja monille yrityksille tärkeää kotitalousvähennystä. Hallituksen päättämä raju heikennys kotitalousvähennyksen on kertakaikkisen väärää politiikkaa etenkin nyt.
Keskustalla on valmius tehdä isoja uudistuksia myös verotukseen ja sosiaaliturvaan, jotta Suomi saadaan nousuun.
Laittaisimme ansiosidonnaiselle sosiaaliturvalle katon. Sitä maksettaisiin enintään neljän tonnin kuukausipalkan perusteella, vaikka palkka olisi suurempikin.
Vastaavasti ylittävältä palkan osalta ei perittäisi enää työntekijän sosiaaliturvamaksuja. Yli menevältä osalta jokaisen verotus laskisi 1,43 prosenttiyksikköä. Tämä kannustaisi lisätyöhön.
Eläkeiän saavuttaneita kannustaisimme jatkamaan työelämässä tuntuvalla veronalennuksella.
Muuttaisimme vanhempainetuudet vaiheittain verottomiksi. Tämä olisi samalla konkreettinen tapa osaltaan kääntää Suomen matalaa syntyvyyttä perheitä tukemalla.
Keskustan vaihtoehto Suomelle on kokonaisuudessaan puolueen nettisivuilla.
Kodeissa ja työpaikoilla tarvitaan nyt toivoa. Toivoa paremmasta keskusta haluaa rakentaa.