Politiikassa jokapäiväisessä elämässä tuntuvat teot ratkaisevat
Eduskuntavaalien ja hallitusneuvotteluiden jälkeen moni korkeakouluopiskelija oli pettynyt ja vihainen hallituksen koulutukseen ja erityisesti opintotukeen kohdistuvista leikkauksista. Ennestään omasta asemastaan ja tulevaisuudestaan epävarmat opiskelijat olivat tuohtuneita
Jopa julkisesti keskustalaiset.
Keskustan Opiskelijaliiton osalta pettymys puoluetta kohtaan näkyi selvästi. Lähes poikkeuksetta syksyn 2015 edustajistovaaleissa ehdokasmäärät romahtivat ja myös läpimenneiden keskustalaisten määrät laskivat. Toki ei niin paljoa kuin kokoomuslaisten.
Tämän jälkeen politiikassa on kuitenkin tapahtunut paljon. Erityisesti keskusta on opintotukileikkausten jälkeen panostanut opiskelijoiden sosiaaliturvan puolustamiseen. Yleinen asumistuki ja huoltajakorotus ovat selvästi lisänneet tavallisten opiskelijoiden keskuudessa luottamusta keskustaan ja sen kykyyn huolehtia myös satojen tuhansien opiskelijoiden jokapäiväisestä toimeentulosta.
Konkreettiset teot myös näkyvät. Nyt syksyn edustajistovaaleissa ehdokasmäärät ovat lähes poikkeuksetta nousussa, ja Itä-Suomen, Oulun ja Lapin yliopistojen ylioppilaskunnissa keskustalaiset ehdokaslistat nousivat suurimmiksi poliittisiksi vaaliliitoiksi. Itä-Suomessa lista on jopa suurin kaikista listoista.
Marraskuussa näemme kuinka vaaleissa lopulta käy, mutta jo pelkkä ehdokasmäärien kasvu lupaa hyvää lopputulosta.
Kuten lähimenneisyys osoittaa, niin keskusta viime kädessä itse määrittää sen, miten huomisen työntekijät ja päättäjät suhtautuvat puolueeseen. ”Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan” sanoo sananlasku ja tämä keskustankin on syytä pitää mielessä, kun sen johdolla valmistellaan erityisesti opiskelijoille byrokratiaa ja leikkauksia tarkoittavia muutoksia asumistukeen.
Kirjoittaja on KOLn edustajistovaalikoordinaattori.