Ylen johtokin sai tukea oikeusasiamiehen päätöksestä
Eduskunnan oikeusasiamies antoi pääministeri Juha Sipilälle puhtaat paperit Terrafameen liittyvästä jääviysepäilystä. Sipilän vapauttava tuomio ohitettiin mediassa odotetusti varsin vaatimattomalla tavalla.
Pääministerin päänahkaa hinnalla millä hyvänsä jahtaaville toimittajille oikeusasiamiehen päätös oli pettymys. Niin syvää on ollut päätöksen jälkeinen hiljaisuus.
Median itsearviointi on jäänyt Sipilän jääviysepäilyihin liittyvässä uutisoinnissa erittäin vähäiseksi. Jälkiviisautta on tapauksen tiimoilta näkynyt huomattavasti enemmän.
Suosituin median antama ohje on ollut, että Sipilän olisi pitänyt etukäteen ilmoittaa mahdollisista jääviysepäilyistä, jotta tällaiselta episodilta olisi vältytty. Tämä on hyvä ja asiallinen neuvo. Tätä ohjetta on kuitenkin vaikea noudattaa, jos asianomainen ei ole edes tietoinen mahdollisesta jääviydestä.
Oikeusasiamiehen tuomion valossa voi arvioida uudelleen myös Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläisen toimintaa. Suomen Kuvalehden suosiollisella avustuksella lähes erotetuksi joutunut päätoimittaja perusteli Sipilän Terrafame-uutisoinnin kohtuullistamista seuraavasti:
”Linjasin, että käsittelemme asian kehittymistä normaalisti uutisena, mutta emme spekuloi aiheella enempää keskusteluohjelmissa ja jäämme odottamaan oikeusasiamiehen päätöstä siitä, oliko pääministeri jäävi asiassa. Laillisuusvalvojalle oli syytä antaa työrauha ratkaista asia.”
Ennen Jääskeläisen linjausta Yle oli rummuttanut uutista isolla volyymilla jo neljä päivää.
Jääskeläinen perusteli linjausta myös sillä, että ”suhteettoman suuri painoarvo antaisi vaikutelman, että olemme asiassa osapuoli. Tästä linjauksesta voi olla myös eri mieltä, mutta tämä linjaus on tehty, pidämme siitä kiinni ja kannamme siitä vastuun.”
Ylen päätoimittajan linjauksia vastustaneiden toimittajien toimintaa omaa työnantajaa vastaan pidettiin tapahtumahetkellä sankarillisena, sananvapautta edistävänä toimintana.
Oikeusasiamiehen päätöksen jälkeen on hyvä todeta, että Jääskeläisen journalistinen linjaus oli oikea. Päätoimittaja toimi vastuullisesti ja journalististen ohjeiden mukaisesti.
On hyvä muistaa, että päätoimittajan kanssa samoilla linjoilla oli myös Ylen muu journalistinen johto.
Ylen päätoimittajan linjauksia vastustaneiden toimittajien toimintaa omaa työnantajaa vastaan pidettiin tapahtumahetkellä sankarillisena, sananvapautta edistävänä toimintana. Oikeusasiamiehen päätöksen jälkeen toimittajien sankaruudesta voi olla perustellusti myös toista mieltä.
Terrafame-kohuun liittyvä uutisointi on parhaillaan myös Julkisen sanan neuvoston (JSN) käsiteltävänä. On toivottavaa, että näiden päätösten jälkeen myös media pystyisi arvioimaan omaa toimintaansa Terrafame-uutisoinnissa.