Työttömien määrässä tärkeä käänne
Työttömien työnhakijoiden määrä kääntyi kesäkuussa laskuun vuosia jatkuneen nousun jälkeen, kertoo työvoimaministeriö.
Muutosta voi pitää jopa historiallisena. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi peräti viidenkymmenen kuukauden ajan, siis yli neljä vuotta.
Nyt se laski.
”Pitkän työttömyyden nousujakson jälkeen on koettu käänne. Se on merkittävä signaali”, sanoo virkamieskin, tutkimusjohtaja Heikki Räisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.
Räisänen uskoo myös, että työttömyyden nousu on ohitse. Tosin työttömyyden väheneminen on vielä hyvin heiveröistä.
Tilastokeskuksen luvut kertovat työttömyyden alkaneen vähentyä jo vuosi sitten. Käänne tapahtui Tilastokeskuksen mukaan viime kesänä.
”Sen jälkeen on tultu pikku hiljaa parempaan suuntaan”, sanoo yliaktuaari Tuomas Remes Tilastokeskuksesta (Yle uutiset 26.7.).
Työttömyys vähenee, koska Suomen talous on myös kääntynyt kasvuun. Uusia investointeja tehdään, työntekijöitä palkataan ja lomautuksia peruutetaan.
Lukujen kehitystä voi punnita poliittisen osaamisen mittarilla.
Silloin näkee, että työttömyys nousi melkein koko ajan, kun Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) johtamat hallitukset yrittivät hoitaa maan asioita. Vain Kataisen ensimmäisen vuoden aikana tilanne oli parempi.
Ehkä istunut hallitus ei ollut ehtinyt vielä silloin sotkea asioita.
Hyvä on tällöin muistaa myös se, että koko vaalikauden ajan valtiovarainministerin tehtäviä hoiti sosiaalidemokraatti ja myös työvoimaministerinä toimi sosiaalidemokraatti.
Silti mentiin vain alaspäin.
Juha Sipilän (kesk.) hallituksen työkään ei ole vielä maalissa, ei tietenkään. Luvassa onkin uusia toimia. Niistä saadaan kuulla, kun hallitus kokoontuu kohta budjettiriiheensä.
Tärkeintä kuitenkin on, että käänne on tapahtunut. Suomen talous voi nousta vain, jos työllisyys kohenee.
Vaikutus julkiseen talouteen on kahdenlainen: kun työllisiä on enemmän, julkisia verotuloja on enemmän – ja kun työttömiä on vähemmän, työllisyysmenot ovat pienemmät.