Toivottavasti sote nyt lopultakin valmistui
Hallituspuolueet pääsivät keskiviikkona sopuun sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen viimeisestä osasta, valinnanvapauden toteuttamisesta. Toivoa sopii, että sote-paketti sai nyt lopultakin eduskunnan perustuslakivaliokunnan läpäisevän muodon.
Hallitus joutui valmistelemaan valinnanvapauslain uudelleen sen vuoksi, että sen edellinen versio ei kelvannut kesäkuussa eduskunnan perustuslakivaliokunnalle.
Annika Saarikko nimitettiin Juha Rehulan tilalle perhe- ja peruspalveluministeriksi heti perustuslakivaliokunnan lausunnon valmistumisen jälkeen. Hän otti valiokunnan ohjeet opikseen ja laittoi virkamiehet kirjoittamaan lakipykälät niiden mukaisiksi.
Virkamiestyön jälkeen pykälät palasivat muutama viikko sitten poliittiseen käsittelyyn. Varsin nopeasti kävi ilmi, että poliittiset ongelmat eivät olleet mihinkään kadonneet kesäkuun jälkeen.
Vain hiukan kärjistäen kokoomuksen päätavoitteeksi näytti nousseen pyrkimys saada siirrettyä mahdollisimman suuri osa sosiaali- ja terveydenhuollossa pyörivistä miljardeista yksityisille yrityksille.
Keskusta pyrki hallituksessa sellaiseen lainsäädäntöön, joka ottaisi huomioon perustuslakivaliokunnan lausunnossa esitetyt näkökohdat ja asiantuntijoiden näkemykset.
Vain hiukan kärjistäen kokoomuksen päätavoitteeksi näytti nousseen pyrkimys saada siirrettyä mahdollisimman suuri osa sosiaali- ja terveydenhuollossa pyörivistä miljardeista yksityisille yrityksille.
Viime vaiheessa kokoomus laski pääsevänsä tähän tavoitteeseen laajentamalla asiakassetelin käyttöä niin pitkälle kuin mahdollista.
Tilanne kriisiytyi viime viikolla, kun asiantuntijat saivat käsiinsä viimeistä edellisen version valinnanvapauslain pykälistä.
Asiantuntijoiden arvion mukaan palvelusetelin käytön ulottaminen erikoissairaanhoitoon esitetyssä laajuudessa olisi voinut jopa vaarantaa päivystystoiminnan sairaaloissa.
Näin olisi käynyt, jos palvelusetelit olisivat käytännössä houkutelleet osaavimman henkilökunnan julkiselta puolelta yksityisiin yrityksiin.
Tällä viikolla hallituksessa käytiin erittäin kovat neuvottelut, joiden lopputulosta esitellään torstaina hallituspuolueiden eduskuntaryhmille.
Kuumasta ilmapiiristä kertovat pääministeripuolue keskustan kansanedustajien harvinaiset purkaukset keskiviikkona. Ne viestivät siitä, että kokoomus jännitti jousta aivan äärimmilleen.
Kokoomuksessa toivottavasti ymmärrettiin lopulta se, että puolueen gallup-suosiosta huolimatta nykyisestä tai tulevasta eduskunnasta ei löydy sellaista enemmistöä, joka olisi valmis viemään valinnanvapautta pidemmälle kuin nykyinen hallitus.