Sipilä joutui sijaiskärsijäksi
Perussuomalaisten tulevaisuuspohdiskelujen varjoon on jäänyt pikku episodi, jolla on kuitenkin periaatteellista merkitystä.
Kyse on Veikkauksen hallituksen parin jäsenen nimityksistä. Kokoomus ei saanut tästä näytelmästä pisteitä.
Sinänsä vähäpätöinen tapahtuma osoittaa, kuinka puoluevalta yrittää pitää kiinni vanhoista läänityksistään – vaikka juhlapuheet ovatkin toisenlaisia.
Näytelmän rooleissa ovat pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sekä kokoomuspuolue ja SDP. Sanomista on tullut, kun Sipilä on nimittänyt Veikkauksen hallituksen jäseniksi mm. kansanedustajat Harry Harkimon (kok.) ja Jutta Urpilaisen (sd.).
Kokoomusnimitys meni väärin siksi, että kokoomuksen eduskuntaryhmän johto toivoi Veikkauksen hallitukseen kansanedustaja Timo Heinosta (kok.).
Kokoomus viestitti viikonvaihteessa pahaa oloa sillä perusteella, että kokoomuksen eduskuntaryhmän johdon kerrottiin toivoneen Veikkauksen hallitukseen kansanedustaja Timo Heinosta (kok.).
Sipilä kertoi saaneensa kokoomuksesta kolme nimivaihtoehtoa, joista hän päätyi Harkimoon. Nukuttuaan muutaman yön yli kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen myönsi maanantaina, että Sipilän versio tapahtumien kulusta oli oikea.
Kylläpä ärsyttää, kun pääministeri käyttää hänelle kuuluvaa päätösvaltaansa.
Ongelma taisi olla kokoomuksen sisäisen tiedonkulun heikkoudessa. Siitä kertovat Heinosen lausunnot.
Hän sanoi jopa toimittajalle (HS 5.3.), että puoluetoveri Harkimon olisi pitänyt kiittää kunniasta ja kieltäytyä paikasta.
SDP:ssä ei sentään ole kehdattu yhtä suoraan selittää, että väärä valittiin, kun Sipilä nosti paikalle Urpilaisen.
Puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan Urpilainen on ihan hyvä henkilö tehtävään, mutta Sipilän menettelytapa ärsyttää (HS 5.3.).
Näin uusi aika astuu hitaasti puoluevallan ajatuksiin, vaikka juhlapuheissa puhutaan kokonaan toista.
Veikkaus on valtion yhtiö. Valtion omistajaohjauksesta vastaa Sipilä, eivät puolueiden eduskuntaryhmät. Sipilän vastuulla on arvioida, että Veikkaus saa osaavia ihmisiä hallitukseensa.
Joissakin valtionyhtiöissä on vielä hallintoneuvostoja, joiden jäsenistä pyydetään ehdotuksia puolueiden eduskuntaryhmiltä. Veikkauksellakin on hallintoneuvosto, jotka johtaa kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.).
Kokoomus ja SDP antoivat nyt ymmärtää, että samaa parlamentaarista valintamenettelyä olisi sovellettava myös valtionyhtiöiden hallitusten jäsenten valinnoissa. Tämä sekoittaisi lopullisesti hallintoneuvostojen ja hallitusten roolit.
Kaunista ei ole myöskään SDP:n kiukuttelu. Että peräti puheenjohtaja tulee julkisuuteen sanomaan, että hyvä ihminen kyllä valittiin, mutta ”Sipilän menettelytapa ärsyttää”.
Kannanotto saa pohtimaan, olisiko Urpilainen sittenkään tullut kyseeseen, jos sitä olisi Rinteeltä etukäteen kysytty.
Kaiken lisäksi on hyvä huomata, että Sipilä kohteli puoluevaltaa edelleen silkkihansikkain. Hän halusi täydentää aiemmin valittua nelihenkistä Veikkauksen hallitusta yhteiskunnallisella osaamisella. Siksi hallitus sai neljä kansanedustajajäsentä lisää.
Mutta yksi nimi tuli näköjään väärin ja toinenkin ärsyttävällä tavalla.
Turhien naureskelujen välttämiseksi on hyvä todeta, että tuskin muutkaan puolueet ovat vielä vapaita vanhasta läänitysajattelustaan, ei keskustakaan.
Sipilä on yrittänyt muuttaa linjaa ja luopua puoluepoliittisista nimityksistä. Puolueiden kannattaisi tukea tässä työssä keskustajohtajaa – myös kokoomuksen ja SDP:n.