Pitkän polun päätös

Pääkirjoitus

Hallitus ilmoitti tiistaina luopuvansa paljon kritiikkiä saaneen hallintarekisteriuudistuksen edistämisestä. Hallintarekisteri erotetaan arvopaperiasetuksesta, eikä sen valmistelua enää jatketa.

Päätöstä edelsi valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) henkilökohtainen kompurointi. Se hautasi hankkeen lopullisesti.

Vaikka Stubbin virheelliset puheet kuultiin jo viime torstaina (26.11.), oppositio riehaantui vasta eilen (1.12.). Kansanedustajat olivat tehneet kotiläksynsä huonosti, ja havahtuivat vain median uutisointiin.

Hallituspuolueet seisovat tiukasti hallituksen ja Stubbin takana. Tämä on oikein. Stubbin erehdys ei ole sellaista laatua, että siitä pitäisi repiä pelihousujaan. Kriisin rakentelu tähän tilanteeseen on vastuutonta.

Hallintarekisteriä on valmisteltu valtiovarainministeriössä jo yli viidentoista vuoden ajan. Tänä aikana ja ennen Stubbia ministeriön ruorissa on ollut vain kovia nimiä:

Sauli Niinistö (kok.), Antti Kalliomäki (sd.), Eero Heinäluoma (sd.), Jyrki Katainen (kok.), Jutta Urpilainen (sd.) ja Antti Rinne (sd.).

Kukaan edellä mainituista valtiovarainministereistä ei viheltänyt peliä poikki, vaikka olisi voinut. Stubb sen teki nyt.