Pääministeri palautti Nato-keskustelun lähtöruutuun
Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä palautti vilkkaana vellovan Nato-keskustelun lähtöruutuun maanantaina Porissa.
Sipilä ilmoitti MTV3:n haastattelussa SuomiAreenassa, että keskustan kanta on ”nykytila”:
”Emme katso jäsenyyden olevan ajankohtainen nyt, mutta haluamme pitää sen liikkumavaran, mikä itsenäisellä valtiolla pitää ollakin. Ja jos valtiojohdon käsitys asiasta muuttuisi, asiasta järjestetään kansanäänestys.”
Merkille pantavaa on, että Sipilä käytti sanaa ”me”, niin kuin puolueen puheenjohtajan pitääkin.
Hän sitoi siis oman näkemyksensä keskustan kantaan.
Ei tämä tietenkään ollut ensimmäinen kerta, kun Sipilä keskustan kannan kertoi.
Mutta keskustelun paineita kuvaa, että kokeneidenkin toimittajien piti tätä taas udella. Odotus ehkä oli, että jos se olisi vaikka muuttunut.
Sipilä kommentoi kysyttäessä myös Suomen ja Ruotsin päätösten vaikutusta toisiinsa.
Yhteys on vahva, minkä äskeinen Nato-selvityskin totesi. Toisenkin maan tilanne muuttuisi merkittävästi, jos toinen päättäisi liittyä Natoon.
Mutta ei Sipilä arastellut sanoessaan, mitä hän toivoisi myös Ruotsilta:
”Nykytila, missä Suomi ja Ruotsi ovat sotilaallisesti liittoutumattomia maita, on parasta Suomelle ja Ruotsille ja Itämeren vakaudelle.”
Pääministerin vastaukset rauhoittavat kansalaisia.
Onkin hieman paradoksaalista, että Sipilä ja myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö näyttävät tulevan ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä paremmin toimeen Ruotsin punavihreän hallituksen kanssa kuin porvaripuolueiden oppositiorintaman kanssa.
Tämä näkyi äskeisissä presidentin Kultaranta-keskusteluissa, kun Ruotsin kokoomusta edustava entinen puolustusministeri ihmetteli Venäjän presidentin Suomen-vierailua.
Ei sellainen Ruotsissa kävisi päinsä, kokoomuspoliitikko ilmoitti, ja sai Suomen presidentinkin hieman ärtymään.
Nyt Sipilä kertoi Ruotsin pääministerin soittaneen, pahoitelleen ja kertoneen, että Ruotsi tukee Suomen Venäjä-politiikkaa ja myös tapaamista Venäjän presidentin kanssa.
Sipilän vastaukset rauhoittavat kansalaisia.
Oli hyvä kuulla pääministerin itsensä sanomana, että Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa, vaikka jännitys Itämeren alueella onkin kiristynyt. Monista lausunnoista kun on voinut päätellä ihan toista.
Sipilä osasi antaa myös hyvän vastauksen niille, joiden mielestä Suomen ei tarvitsisi osallistua Naton illallisille vaan pitää pientä eroa.
”Itämeren alueen vakaudesta puhuttaessa on luonnollista, että sotilaallisesti liittoutumattomat Ruotsi ja Suomi ovat pöydässä keskustelemassa rauhankumppanina”, Sipilä sanoi.