Keskustapäättäjien kannattaa kuunnella herkällä korvalla kentän palautetta

Pääkirjoitus

Ylen tuore puoluegallup on aiheuttanut monenlaista parranpärinää puolueiden sisällä. Perussuomalaiset ovat iloinneet täysin voimin reippaasta kannatuksen kasvusta.

Kannatustaan reilusti menettäneen pääministeripuolue SDP:n tilanne on päinvastainen. Eduskuntavaaleissa SDP oli vielä perusuomalaisten edellä. Nyt ero puolueiden välillä on jo yli yhdeksän prosenttiyksikköä.

Ei siis ihme, että puolueen puheenjohtajalta, pääministeri Antti Rinteeltä vaaditaan selityksiä, miksi näin on käynyt.

Huomionarvoista on, että muiden kuin Perussuomalaisten ja SDP:n kannatusluvut ovat pysyneet lähes ennallaan. Muutokset kannatusluvuissa ovat niin marginaalisia, että niiden perusteilla ei voi tehdä minkäänlaisia päätelmiä.

Keskustan kannatus on puoluegallupeissa vakiintunut 13 prosentin pintaan. Myönteistä puolueen kannalta on se, että eduskuntavaalien jälkeinen luisu on pysähtynyt. Totuus on kuitenkin se, että puolueen kannatus on edelleen alhaisemmalla tasolla kuin kevään vaaleissa.

Parinkymmenen prosentin kannatuslukuihin tottuneelle keskustalle luvut ovat heikot. Ne eivät selittelemällä paremmaksi muutu.

Keskustassa on hyväksytty ja tiedostettu, että kannatuksen nostaminen ei onnistu hetkessä. Tämä on viisasta. Vahvalle perustalle rakennettu kannatuspohja kestää paremmin politiikan tyrskeitä.

Puolueen kannatuksen nostamista voi verrata pitkänmatkanjuoksuun. Yliyrittämiseen ja liian kovaan alkuvauhtiin ei kannata sortua, jos tavoitteena on päästä maaliin kärkijoukoissa.

Asetettuun tavoitteeseen on kuitenkin vaikea päästä ilman toimintasuunnitelmaa ja toimivaa strategiaa. Jos tavoitteellisuus puuttuu, kannatuskehitys jää helposti junnaamaan paikoilleen.

Taikatemppuja puolueen kannatuksen kohentamiseksi ei ole – ei keskustalla tai milläkään muulla puolueella

Keskustan nuorisojärjestöpomot Hanna Markkanen ja Auli Piiparinen (Suomenmaan verkkolehti 7.11 ) muistuttavat, että puolueen kannatuksen nostaminen on koko puolueväen yhteinen tehtävä. Kaksikko toivookin puolueelta enemmän omia poliittisia avauksia ja vähemmän nokittelua muiden puolueiden suuntaan.

Nuorisojohtajien huolen jakaa myös keskustavaikuttaja Ossi Martikainen (Suomenmaan verkkolehti 8.11. ). Martikaisen mukaan perussuomalaisten ja vihreiden avausten kimppuun hyökkääminen ”ei kirkasta (puolueen) omia tavoitteita, mutta tekee kilpailijoiden keskeisistä tavoitteista tunnetumpia ja antaa kilpailijoiden keskeisille poliitikoille mahdollisuuden vastaiskuihin, jotka ovat usein onnistuneet hyökkäyksiä paremmin”.

Martikainen toivoo keskustalta selkeää ja omintakeista viestintää – sellaista, jonka on helppo tunnistaa keskustalaiseksi.

Taikatemppuja puolueen kannatuksen kohentamiseksi ei ole – ei keskustalla tai milläkään muulla puolueella. Hallituspuolueena keskusta ei voi kuitenkaan laskea sen varaan, että kannatus nousee kuin itsestään hyvien päätösten myötä.

Tässä tilanteessa puoluejohdon kannattaakin kuunnella herkällä korvalla kentältä tulevaa palautetta. Tässä tilanteessa kaikki hyvät neuvot ovat kullanarvoisia.