Keskustan kannatusalhoon ei ole yksinkertaista ratkaisua

Pääkirjoitus

Keskustan alhainen kannatus herättää oikeutetusti huolta kannattajien keskuudessa. Puolueen suosio gallupmittauksissa ei ole noussut vielä kertaakaan yli vuoden 2019 eduskuntavaalituloksen.

Kuntavaalien lähes 15 prosentin kannatus valoi keskustaväkeen uskoa paremmasta huomisesta. Toiveet, että kuntavaalien hyvä vaalitulos näkyisi myös tulevissa gallupeissa, ei ole kuitenkaan toteutunut.

Kannatuksen nostaminen hallitusvastuussa on tunnetusti vaikeampaa kuin oppositiosta käsin. Tämä näkyy selvästi myös keskustan kannatusluvuissa. Hallituksen sisäiset ristiriidat ja kriisit eivät ole tilannetta yhtään helpottaneet.

HELPPOA tai yksinkertaista tietä keskustan kannatuksen kohentamiseen ei ole. Jos olisi, se olisi varmasti jo tehty.

Tosiasia on, että keskustan kannatus on laskenut vanhoista suurista puolueista eniten. Sdp ja kokoomus on ovat pystyneet pitämään kannattajistaan kiinni paremmin kuin keskusta.

Muutokset puolueiden kannatusmittauksissa ovat viime vuosina olleet erittäin voimakkaita. Tämä johtuu puolueuskollisten äänestäjien määrän merkittävästä pienentymisestä. Kun liikkuvia äänestäjiä on entistä enemmän, puolueen kannatus voi nopeasti nousta tai laskea.

Erilaisten näkemysten kirjo on puolueelle rikkaus, ei taakka.

KESKUSTAN pitkäaikainen vaikuttaja, ex-ministeri Tytti Isohookana-Asunmaan mukaan keskustan kuva äänestäjien silmissä on muuttunut liian liberaaliksi.

Isohookana-Asunmaa kirjoittaa Ilkka-Pohjalaisen kolumnissa, että ”epämääräisellä modernilla ja liberaalilla politiikalla ei kuitenkaan ole kansan aitoa enemmistöä. Se vieraannuttaa, tekee välinpitämättömäksi. Liberaalilta saattaa puuttua kyky suvaita ”vääriä” näkemyksiä”.

Keskustan historiaa tutkinut Isohookana-Asunmaa toteaa keskustan olevan leimallisesti suomalainen puolue, jolle terve kansallismielisyys ja isänmaallisuus ovat tärkeä käyttövoima. Nämä arvot ovat jääneet ex-ministerin mukaan keskustan toiminnassa liiaksi taka-alalle ja sen seurauksena puolueen kannatuspohja on rapautunut.

Isohookana-Asunmaa kysyykin, ”onko keskusta joutunut nyt väärälle tielle?

KESKUSTAA lähellä olevan Ajatuspaja Alkion toiminnanjohtaja Pauliina Maukonen muistuttaa Suomenmaan blogissa, että keskustan nuorisokannatus on hiipunut vuodesta 2007 alkaen. Tällä hetkellä nuorista vain alle 10 prosenttia kannattaa keskustaa. Luku on Maukosen mukaan nuorten entiselle suosikkipuolueelle katastrofaalinen.

Ajatuspaja Alkion selvityksen perusteella keskustalaiselle arvomaailmalle on kysyntään nuorten keskuudessa, mutta kannatus ei kanavoidu keskustaan. Maukosen mukaan keskustan nuorisokannatuksen nostaminen ei onnistu konservatiivisia arvoja korostamalla, koska valtaosa nykypäivän nuorista on ajatusmaailmaltaan hyvin liberaaleja.

Ajatuspajan toiminnanjohtaja toivookin, että keskustan kyky suvaita erilaisia näkemyksiä olisi nykyistä korkeampi.

Tästä on helppo olla samaa mieltä Maukosen kanssa. Keskusta menestyy vain, jos se antaa tilaa kaikille mielipiteille. Mitä korkeammalla katto ja mitä leveämmällä seinät ovat mielipiteiden suhteen, sitä parempi.

Keskustalaisten ei kannata itse jakaa omia joukkojaan liberaaleihin tai konservatiivisiin. Erilaisia mielipiteitä pitää suvaita myös omissa joukoissa. Erilaisten näkemysten kirjo on puolueelle rikkaus, ei taakka.

Historia on osoittanut, että puolueväen keinotekoinen jakaminen eri leireihin ei lisää puolueen vetovoimaa – päinvastoin.

Kommentit (4)

 • Lukija9

  Kansaa kiinnostaviin täkyihin puuttumattomuus on tämänhetkisen keskustapolitiikan heikkous. Myötäily ja perässähiihtely syövät keskustan kannatusta. Asioiden ns. hoitoon sitoutuminen vie pohjan räväkältä epäkohtiin puuttumiselta. Kerätköön Kurvinen kannuksiinsa terävyyttä, millä sitten aikanaan potkia seisahtavaa ”ratsua” eteen päin!

 • Lukija64

  Nykyinen puoluesihteeri on tehnyt julkaisun ”Tuntemton Keskusta” jonkin aikaa sitten. Kun tähän lisää ajatuspaja Alkion tutkijan ja entisten puoluesihteereiden aikaisemmat kommentit, niin monenlaista tulee mieleen.
  Ei se katto voi olla miten korkealla tahansa ja varsinkaan seinät levällään.
  Mielestäni meillä on jokin isompikin probleema tuolla arvopojassa ja periaateohjelmassa nykyään.

 • Lukija4

  Kyllä keskusta-aate on kestävää, mutta sen periaatteen ajan tasalla pitämisessä on vaikeuksia. Parhaiden eri aikoina keskusta-aate saadaan ihmisille ymmärrettäväksi, kun päiväkohtaiset asiat perustellaan konkreettisesti aatteen periaatteen mukaisesti. Esimerkiksi Suomea on kehitettävä kokonaisuutena alueittain, joissa korostuu paikalliset vetovoima tekijät. Tämä vaatii puolueen ”terävältä päältä”, mutta myös kaikilta muiltakin keskustan päättäjiltä – aatteen tulkintaa – omassa päätöksen teko asiassa. Siis perustelut miksi tämä asia kannattaa päättää tässä muodossa – näitä perusteluja kannattaa esitellä laajemminkin myös eri tilanteissa. Tämä on hienovaraista aatteen paloa ja asiat hoituvat. Asioistahan ihmiset ovat kiinnostuneita – politiikkakin on paras hoitaa asioiden kautta.

 • Lukija64

  ”Asioistahan ihmiset ovat kiinnostuneita – politiikkakin on paras hoitaa asioiden kautta.”
  Samaa mieltä kyllä, mutta se viestintä ja median hallinta ei nyt oikein ole kolahtanut.
  Ja muutenkin – ei se katto voi olla missä tahansa ja seinät levällään. Jotain rajaa, jookostaan ?

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen