Keskusta pärjäsi riihessä hyvin, tiedotussodassa heikommin

Pääkirjoitus

”Keskusta näyttää nyt entistä enemmän menneisyyden puolueelta.” Näin arvioi Helsingin Sanomat keskustan toimintaa turvetuottajien ahdingon helpottamiseksi hallituksen puoliväliriihessä.

Lause tiivistää niin sanotun ”etelän median” tulkinnat yli viikon kestäneistä neuvotteluista. Pääministeri Sanna Marinista (sd.) on leivottu sankari, joka ei taipunut keskustan iltalypsyihin vaan teki aina vain kärsivällisesti uusia kompromissiesityksiä, kunnes pani tiistai-iltana rajan keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon vaatimuksille.

Tällainen mielikuva ei synny tyhjästä. Pääministerin esikunnalle on annettava tunnustus siitä, miten tehokkaasti se kykeni syöttämään toimittajille Marinille edullisen tulkinnan viikon tapahtumista. Tähän tulkintaan kuului väite, että lopullinen neuvottelutulos ei olisi kovin paljoa poikennut Marinin ensimmäisestä tarjouksesta neuvottelujen alussa.

Toimituksille vuodettiin jopa sopivia tietoja Marinin kahdenkeskisistä keskusteluista Saarikon kanssa.

KESKUSTAN käsitys riihen tuloksista poikkeaa huomattavasti valtamedian tulkinnoista. Sovintoratkaisu poikkeaa oleellisesti siitä, mistä neuvotteluissa lähdettiin liikkeelle. Lähivuosien budjettikehysten ylitys jää satoja miljoonia pienemmäksi ja työllisyystoimet paranivat.

Turve on malliesimerkki keskustan kannalta vääristyneistä tulkinnoista. Esimerkiksi Helsingin Sanomat unohtaa autuaasti energiapolitiikan pitkän linjan, jossa keskusta on ollut tulevaisuuden suunnannäyttäjä 1980-luvulta lähtien.

Nuori Matti Vanhanen kirjoitteli opintokerhoaineistoja tuulivoiman ja muiden uusiutuvien energialähteiden mahdollisuuksista jo 1980-luvun alussa. Hänen hallituksensa linjasivat 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä toimia, joilla uusiutuvaa energiaa alettiin toden teolla edistää. Tänään tuulivoiman rakentaminen kannattaa jo ilman yhteiskunnan tukia.

Tähän energiapolitiikan isoon kuvaan verrattuna turpeen alasajon aikataulun lieventäminen on pieni kysymys.

VIIME vaalikaudella Juha Sipilän hallitus ajoi läpi lainsäädännön, jolla hiilen poltto energiantuotannossa lopetetaan vuoteen 2029 mennessä.

Tähän energiapolitiikan isoon kuvaan verrattuna turpeen alasajon aikataulun lieventäminen on pieni kysymys. Turvealan tukipaketti antoi kuitenkin HS:lle mahdollisuuden leimata keskusta menneisyyden puolueeksi.

Jopa vihreä ympäristö ja ilmastoministeri Krista Mikkonen myönsi perjantaina, että hallitus epäonnistui muutoksen nopeuden ennakoinnissa.

HALLITUS asetti tavoitteeksi turpeen energiakäytön puolittamisen tällä vuosikymmenellä. Tavoite on toteutumassa jo paljon nopeammin päästöoikeuksien hinnan nousun vuoksi. Siksi oli paikallaan, että alamäkeä loivennetaan. Hallitusohjelman tavoite toteutuu joka tapauksessa.

Turvetuottajat järjestivät perjantaina näyttävän moottorimarssin Helsinkiin. Maan valtalehden tervetulotoivotus oli tyly. Helsingin Sanomien mukaan kannattamattomien elinkeinojen tukeminen ei ole viisasta.

Viikon tapahtumat kannattaa arvioida huolella keskustan piiristä. Opetus on selvä: ei riitä, että neuvotteluissa pärjätään. On pärjättävä myös neuvottelutulosten myymisessä medialle ja suurelle yleisölle.