Kelpo askel byrokratian purkamiseksi
Hallitus saa sulan hattuunsa, jos ja kun eduskunta hyväksyy lakiesityksen rakentamisen poikkeamispäätöksistä.
Lain hyväksymisen myötä päätösvalta poikkeamispäätöksistä eli kansanomaisemmin sanoen poikkeusluvista siirtyy ely-keskuksilta kokonaan kuntiin. Siirto toteutuu huhtikuun alusta lukien.
Poikkeuslupa vaaditaan, kun halutaan rakentaa alueelle, millä ei ole kaavaa.
Nykyinen menettely, missä poikkeamisluvat ovat olleet hallintoviranomaisen peukalon alla, on kiusannut kuntia pitkään. Ratkaisut ovat olleet usein byrokraattisia ja ne on koettu monesti mielivaltaisiksi. Joissakin päin maata säädöksiä on tulkittu tiukemmin, toisaalla väljemmin.
Ennen muuta nykyinen lupamenettely on estänyt maaseudulle rakentamista aivan tarpeettomasti
Pelottelut villistä rakentamisesta, joka leviäisi kuin haulikon haulit ympäri metsiä, ovat vailla pohjaa. Monen kunnan ongelma on juuri päin vastainen: olisipa edes muutamiakin maaseudulle rakentamista suunnittelevia.
Kunnat osaavatkin hallita oman alueensa rakentamishaluja riittävästi. Ne ovat tähän astikin valmistelleet poikkeamislupa-asiat, vaikka päätösvalta on ollut ely-keskuksen kirjoituspöytien takana. Nyt siis myös lopullinen päätösvalta tulee kuntiin.
Suorastaan loukkaavia ovat sellaiset puheet, joiden mukaan muutos toisi mukanaan korruption, sukulaisuus- ja ystäväsuhteiden tai puoluepolitiikan vaikutuksia varsinkin pienissä kunnissa. Sellaista väittävät eivät tunne nykypäivän kunnallispolitiikkaa. Se on vastuullista ja valvottua.
Rakentamiseen liittyviä lieveilmiöitä sopisi sen sijaan etsiä sieltä, missä suuri raha touhuaa. Yksittäisen kansalaisen rakentamishankkeet maaseudulla eivät ole yhteiskunnalle vaaraksi.
Ehkä tärkeintä lakihankkeessa onkin ymmärrys siitä, että asiat osataan päättää parhaiten lähellä päätöksentekokohdetta. Malli, jossa kuvitellaan, että suurin viisaus asuu jossain muualla – tässä tapauksessa ely-keskuksessa – on aikansa elänyttä virkavaltaisuuden kumartamista.
Hallitus on toiminut ripeästi asiassa ja ansaitsee kiitoksen. Työn rakentamismääräysten parissa soisi kuitenkin jatkuvan. Perkaamista riittää jo pelkästään siksi, että asumisen hintaa saataisiin lasketuksi. Se on nyt Suomessa aivan liian korkea.