Kansallinen tulorekisteri on avain sosiaaliturvauudistukseen – hallituksen kärkihanke meni maaliin kaikessa hiljaisuudessa
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) johdolla valmisteltu kansallinen tulorekisteri astuu voimaan vuoden 2019 alusta alkaen. Hanke on kuulunut hallituksen kärkihankkeisiin.
Verohallinnon ylläpitämään tulorekisteriin on ilmoitettava kaikki palkka- ja tulotiedot ensi vuoden alusta alkaen. Vuodesta 2020 lähtien rekisteristä löytyvät myös kaikki eläke- ja etuustiedot.
Ensimmäisessä vaiheessa rekisteriin tulevat noin 2,8 miljoonan palkansaajan tulotiedot. Kun eläke- ja etuustiedot tulevat mukaan, rekisterissä on 4,6 miljoonan tulonsaajan tulotiedot.
Tulorekisteri helpottaa tavallisen kansalaisten elämää. Työttömyyskassalla tai Kelassa asioivien ei tarvitse jatkossa toimittaa erikseen tulotietoja, sillä tarvittavat tiedot ovat saatavilla tulorekisteristä.
Järjestelmä helpottaa ja nopeuttaa päätösten tekemistä, kun ylimääräinen paperirumba jää kokonaan pois.
Rekisterin avulla on mahdollista siirtyä tulevaisuudessa reaaliaikaiseen verotukseen ja sosiaaliturvaan. Tästä ei tosin ole vielä tehty päätöksiä.
Rekisterin avulla on mahdollista siirtyä tulevaisuudessa reaaliaikaiseen verotukseen ja sosiaaliturvaan.
Tärkeän uudistuksen toteutuminen on jäänyt julkisuudessa vähäiselle huomiolle. Sen merkitys on tulevaisuuden kannalta erittäin merkittävä, sillä se avaa portit monille uudistuksille.
Ministeri Anu Vehviläinen perusteli syksyllä 2015 tulorekisterihankkeen käynnistämistä seuraavasti: ”Reaaliaikainen tulorekisteri luo pohjan työtulojen ja sosiaaliturvan yhteensovittamiselle tulevaisuudessa”. ”Jatkossa voidaan luoda järjestelyjä, joilla lyhytaikaiset työt tulevat houkuttavammiksi.”
Vehviläinen pohti jo tuolloin, että tulorekisterin avulla olisi mahdollista toteuttaa laajempi sosiaaliturvajärjestelmän uudistaminen.
Rekisterin avulla on mahdollista toteuttaa myös tulojen mukaan joustavat etuudet.
Tulorekisterin avulla esimerkiksi lyhyiden työsuhteiden vastaanottaminen olisi työttömille helpompaa. Pelko ylimääräisestä byrokratiasta ja etuuksien viivästymisestä jäisi kokonaan pois.
Reaaliaikainen tulorekisteri helpottaa myös työvoiman kohtaanto-ongelmien ratkaisemisessa. Sen avulla on helpompi luoda järjestelmä, jossa työn vastaanottaminen on aina kannattavampaa kuin tulonsiirtojen varassa eläminen.
Tulorekisterin käyttöönotto antaa päättäjille uudet keinot sosiaaliturvan-, verotuksen- ja palkkatietojen yhteensovittamiselle ja kehittämiselle.
Päättäjien ratkaistavaksi jää, miten ja missä laajuudessa järjestelmää halutaan hyödyntää.