Jos ihmiskunta olisi kuin lapsi ja odottaisi nyt joulupukkia, risuja tulisi enemmän kuin ruusuja
Risuja olisi enemmän kuin ruusuja joulupukin kontissa ihmiskunnalle tänä joulunakin. Suuria sotia ei ole sentään saatu aikaan, mutta muuten ovat sekä valtioiden johtajat että tavalliset kansalaiset osanneet elää monella tavalla joulun sanoman vastaisesti.
Rauha on kylläkin suurin piirtein saatu pidetyksi. Tosin varsinkin valtakuntien johtajien puheet ovat enemmän sotaan kuin rauhan töihin valmistautumista. Tämä näkyy jopa Suomen presidentinvaalikeskusteluissakin.
Joulun yhteiskunnallinen viesti on kuitenkin toisenlainen. Joulu on rauhan juhla. Se on voimakas vetoomus maailmanrauhan puolesta. Suosittu joulutoivotuskin kuuluu: ”Rauhallista joulua!”
Mutta ei ole joulu saapunut rauhalliseen maailmaan. Johtajat uhittelevat. Terroristit iskevät. Rajamuurit nousevat. Epäluulot kasvavat.
Rauhallisen joulun toivotus saisi puhutella kansakuntien johtajia – mutta myös jokaista yksittäistä ihmistä. Jokainen meistä voi olla rauhantekijä kotona, arjen askareissa, työpaikalla, jopa politiikassakin.
Lähimmäisenrakkaudelle on ollut viime vuosina kysyntää jopa enemmän kuin monena menneenä jouluna.
Mutta on näköjään helpompi kysyä ”miksi emme osaa elää yhdessä toistemme kanssa ihmisiksi” kuin vastata tähän kysymykseen. Ei siis ihme, että joulupukilla on kontissaan meille enemmän risuja kuin ruusuja.
Mutta onneksi joulu on silti taas keskellämme. Se ei petä. Emmekö vastineeksi avaisi mieltämme joulun sanomalle?
Joulu on lähimmäisenrakkauden suuri juhla. Se merkitsee suvaitsevaisuutta ja myös omista eduista luopumista. Se puhuu voimakkaasti heikompiosaisten ja oikeudenmukaisuuden puolesta.
Ovat joulupukin tontut voineet raportoida jotain myönteistäkin. Näyttää ihminen ainakin yrittävän myös kohti hyvää. Tosin esimerkiksi suhtautuminen ilmastonmuutokseen osoittaa, että hyvään pyritään usein vasta pakon edessä.
Hyvällä kehitykselläkin on usein kääntöpuolensa, joka ei niin mainiota olekaan. Esimerkiksi samaan aikaan, kun sadat miljoonat ihmiset ovat nousseet köyhyydestä, maailman suuret omaisuudet kasautuvat yhä harvempiin käsiin. Joulun terveiset tasa-arvosta, toisen kunnioittamisesta tai heikommasta huolehtimisesta ovat yhä liikaa suhdanteista riippuvaisia ja politiikan pelinappuloita.
Mutta Kristuskin syntyi tavallisen puusepän poikana halpaan tallin seimeen eikä rikkaiden korskeisiin palatseihin. Tämä esikuva ei saa unohtua.
Lähimmäisenrakkaudelle on viime vuosina ollut kysyntää jopa enemmän kuin monena menneenä jouluna. Sen suuri koetinkivi on kysymys siitä, miten voisimme elää läntisissä hyvinvointivaltioissamme ja yltäkylläisyydessämme rauhassa muun maailman kanssa.
Toivottavasti joulu saa meidät kyselemään, olemmeko tehneet sen, mikä pitää – vai pystyisimmekö vielä enempään? Ovatko rajamme tulleet oikeasti vastaan?
Tuskinpa vain.
Siksi joulu on ihmiskunnalle paitsi suuri ilon juhla, myös tarpeellinen muistutus.