Ilkan nimen häviäminen olisi isku keskustalle

Pääkirjoitus

Ilkka-Yhtymä kertoi tällä viikolla suunnittelevansa Ilkan ja Pohjalaisen yhdistämistä yhdeksi lehdeksi.

Uutinen herättää suurta mielenkiintoa myös lehtien levikkialueiden ulkopuolella, ei vähiten keskustan piirissä.

Ilkalla ja Pohjalaisella on kummallakin takanaan pitkälti yli sadan vuoden historia.

Pohjalainen perustettiin Vaasan nimellä vuonna 1903. Se kannatti suomalaista puoluetta ja sittemmin kokoomusta.

Santeri Alkio perusti Ilkka-lehden vuonna 1906. Siitä tuli Alkion ansiosta maalaisliiton tärkein sanomalehti, vaikka virallista pää-äänenkannattajan statusta se ei koskaan saanutkaan.

Vaasa ja Ilkka kävivät vuosikymmenten ajan tiukkaa taistelua pohjanmaan lakeuksien poliittisesta mielipideherruudesta.

Lehtitalouden puolella taistelu päättyi Ilkan hyväksi vuonna 1992, jolloin Ilkka osti kilpailijansa. Se oli kova henkinen kolaus Pohjalaiseksi nimensä muuttaneen lehden tekijöille.

Poliittinen lehtikilpailu on päättynyt, kun aatteellista väriä tunnustavat käytännössä enää puolueiden pää-äänenkannattajat.

Nyt lehtitalouden realiteetit ovat johtamassa lehtien yhdistämiseen.

Poliittinen taistelu päättyi jo aiemmin, viimeistään vuonna 2007, kun korkean profiilin keskustalainen mielipidevaikuttaja Kari Hokkanen lähti eläkkeelle Ilkan päätoimittajan paikalta.

Voidaan sanoa, että Hokkasen lähtö katkaisi käytännössä Alkion perustaman lehden henkiset siteet keskustaan. Ilkka oli tosin julistautunut sitoutumattomaksi jo Hokkasen aikana 1990-luvun lopulla.

Pohjalainen julistautui sitoutumattomaksi jo 1990-luvun alussa. Yhteys vanhaan taustapuolueeseen elää siellä kuitenkin vahvemmin kuin Ilkassa ainakin siitä päätellen, että lehden päätoimittaja Toni Viljanmaa asettui kokoomuksen ehdokkaaksi kevään eduskuntavaaleissa.

Yhdistäminen merkitsisi yhden historiallisen aikakauden päättymistä.

Poliittinen lehtikilpailu maakunnissa on päättynyt. Aatteellista väriä tunnustavat käytännössä enää puolueiden pää-äänenkannattajat.

Yhdistyvän lehden nimeä ei ole julkisuudessa olleiden tietojen mukaan vielä päätetty. Pohjalaisen toimituksen sinänsä ymmärrettävien ensireaktioiden mukaan se ei saisi olla ainakaan Ilkka.

Yhdistämishankkeessa voi nähdä laajempaakin symboliikkaa. Siitä kerrottiin vain viitisen kuukautta sen jälkeen kun keskusta koki historiansa pahimman vaalitappion.

Keskustan piirissä Santeri Alkion perustaman Ilkan nimen poistuminen lehtikartalta koettaisiin epäilemättä uutena iskuna vaalitappion jälkeen, vaikka lehti ei puolueen äänenkannattaja enää olekaan.