Identiteetit ja ideologiat vetoavat nuoriin

Pääkirjoitus

Ajatuspaja Alkion teettämän tutkimuksen mukaan perussuomalaiset on tällä hetkellä suosituin puolue nuorten keskuudessa ennen vihreitä, kokoomusta, sosiaalidemokraatteja ja keskustaa.

Tutkimuksessa selvitettiin 15-29-vuotiaiden poliittisia kantoja. Heistä 19 prosenttia äänestäisi nyt perussuomalaisia ja 15 prosenttia vihreitä.

Kolmanneksi suosituin puolue oli SDP, jonka kannatus oli 12 prosenttia. Kokoomusta kannatti 11 prosenttia ja keskustaa kuusi prosenttia vastaajista.

Aiempiin vastaaviin tuloksiin verrattuna tuloksia pitää jopa dramaattisina. Suurin uutinen on perussuomalaisten nousu nuorison ykköspuolueeksi.

Vihreiden suosio nuorten keskuudessa on ollut jo pitkään vahvaa, joten heidän kakkostilansa ei yllätä. Sen sijaan yllätyksenä voi pitää kokoomuksen vajoamista SDP:nkin taakse nelossijalle, onhan kokoomus pitkään ollut nuorten suosikkipuolue.

Keskustalle tämäkin tutkimus on yhtä murheellista luettavaa kuin viime aikojen kannatusgallupit. Kuuden prosentin kannatus on surkea erityisesti sitä taustaa vasten, että vielä parikymmentä vuotta sitten keskusta oli nuorten suosikkipuolue.

Ajatuspaja Alkion tutkimuskoordinaattori Pauliina Maukonen selittää tuloksia sillä, että perussuomalaiset ja vihreät ovat onnistuneet sanoittamaan nuorille, miten ne eroavat muista puolueista. (Suomenmaa 14.10.)

Muut puolueet ovat Maukosen mukaan nuorille ikään kuin hahmottumatonta puoluemassaa, joiden viestiä ei ymmärretä.

Nuorten poliittisia kantoja voi selittää kahdella politiikan suosikkitermillä, identiteetillä ja ideologialla. Perussuomalaiset ja vihreät erottuvat selkeiksi vaihtoehdoiksi kummallakin mittarilla.

Identiteetin merkityksestä kertoo se, että nuortenkin keskuudessa perussuomalaiset ovat miesten ja vihreät naisten puolue.

SDP, kokoomus ja keskusta jäävät identiteetin ja ideologioiden akseleilla perussuomalaisten ja vihreiden välimaastoon ”hahmottumaksi puoluemassaksi”.

Vaihtoehdot ovat selkeät. Jos olet nuori mies, perussuomalaiset on luonteva vaihtoehto. Jos olet nuori nainen, vaatii oikeastaan selitystä kannattaa jotain muuta puoluetta kuin vihreitä.

Myös ideologisesti puolueet ovat toistensa vastakohtia. Vihreät hahmottuvat koko maailman pelastajaksi, perussuomalaiset soveltavat trumpilaista ideologiaa ”Suomi ensin”.

On mahdotonta kuvitella perussuomalaisia ja vihreitä esimerkiksi samaan hallitukseen.

SDP, kokoomus ja keskusta jäävät identiteetin ja ideologioiden akseleilla perussuomalaisten ja vihreiden välimaastoon ”hahmottumaksi puoluemassaksi”.

Tuloksia voi selittää myös nuorten ehdottomuudella ja mustavalkoisella ajattelulla, joka saa yleensä harmaampia sävyjä iän karttuessa. Tähän selitykseen ei kuitenkaan kannata tuudittautua ainakaan keskustassa.

Keskustassa kannattaisi pohtia sekä puolueen identiteetin että ideologian terävöittämistä.

Keskustalaisen identiteetin tuorein määrittely taitaa olla Matti Vanhasen luonnehdinta parikymmentä vuotta sitten. Hän luonnehtii keskustaa niiden suomalaisten puolueeksi, jotka katsovat lastensa perään ja siivoavat pihansa.

Ideologian osalta tarjolla on sama vaihtoehto kuin niin monta kertaa ennenkin keskustan kriiseissä, paluu aatteen alkujuurille. Ehkä nytkin kannattaisi tutkia, löytyisikö alkiolaisesta aatevarastosta kättä pidempää tämän päivän haasteisiin.