Huumeet vaativat viime vuonna jo enemmän ihmishenkiä kuin liikenne

Pääkirjoitus

Suomessa kuoli huumeisiin 261 henkeä vuonna 2018. Huumekuolemia tilastoitiin 61 enemmän kuin vuonna 2017.

Noin viidesosa kuolleista oli huumeiden pitkäaikaisia käyttäjiä. Huumeilla tehtiin myös itsemurhia.

Selvästi suurin osa kuolemantapauksista on kuitenkin niin sanottuja moniainemyrkytyksiä, joissa henkilö on käyttänyt huumeiden ohella esimerkiksi psyykenlääkkeitä tai alkoholia tai molempia.

Tilastokeskuksen maanantaina julkaisemat luvut ansaitsevat vakavaa huomiota. On syytä soittaa hälytyskelloja, kun huumekuolemat lisääntyvät 30 prosenttia yhden vuoden aikana.

Huumekuolemien määrä kääntyi kasvuun vuonna 2015. Sitä ennen ne vähenivät muutaman vuoden edellisestä huipustaan vuonna 2012.

Tilastokeskus raportoi tuolloin 200 kuolemantapausta huumeiden vuoksi.

Viime vuosi oli myös historiallinen sen vuoksi, että huumeisiin kuoli ensimmäistä kertaa enemmän ihmisiä kuin liikenneonnettomuuksissa.

Ennakkotietojen mukaan liikenteessä menehtyi viime vuonna 237 henkeä.

Liikenteen vaatimien kuolonuhrien vähentämiseksi on tehty määrätietoista työtä aina 1970-luvulta lähtien, jolloin liikenteessä kuoli pahimmillaan yli tuhat henkeä vuodessa.

Huumeista jaksetaan ehkä vielä huolestua. Sen sijaan alkoholista on tullut tabu, vaikka sen aiheuttamat ongelmat ovat moninkertaisia huumeisiin verrattuna.

Huumeista jaksetaan ehkä vielä huolestua.

Sen sijaan alkoholista on tullut tabu, vaikka sen aiheuttamat ongelmat ovat moninkertaisia huumeisiin verrattuna.

Tilastokeskuksen mukaan alkoholiperäisiin syihin kuoli viime vuonna 1683 henkeä, yli sata enemmän kuin vuonna 2017.

Ennen viime vuotta alkoholikuolemien määrä väheni tasaisesti kymmenen vuoden aikana.

Ennen tarkempia tutkimuksiakin voidaan olettaa, että suurin syy alkoholikuolemien kasvuun oli nelosoluen vahvuisten juomien tulo ruokakauppoihin viime vuoden alussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ennusti syyskuussa 2017, että nelosoluen vapauttaminen lisäisi alkoholikuolemia noin 150 hengellä vuodessa.

Tästä ennusteesta jäätiin ensimmäisenä vuonna hiukan jälkeen, mutta asiantuntijoiden perusväittämä kuolemantapausten selvästä kasvusta osoittautui todeksi.

Yli puolet kuolemantapauksista johtui alkoholiperäisistä maksasairauksista, jotka kehittyvät pidemmän ajan kuluessa.

Mutta viinaan voi kuolla myös juomalla sitä kerralla liikaa.

Välittömään alkoholimyrkytykseen menehtyi viime vuonna 255 henkeä, suunnilleen yhtä paljon kuin huumeiden vuoksi ja enemmän kuin liikenneonnettomuuksissa.

Liikenteen kuolemantapauksista jaksetaan tehdä uutisia, koska kyse on äkillisestä inhimillisestä tragediasta.

Lailliset ja laittomat päihteet vievät ennenaikaiseen hautaan moninkertaisen määrän ihmisiä ja aiheuttavat surua heidän läheisilleen.

Päihdekuolemien vähentäminen on syytä nostaa politiikan asialistalle siitäkin huolimatta, että niihin tarttuminen ei välttämättä suurta suosiota tuo.