Hanhikivi ja Saimaan kanava ovat ensimmäiset Ukrainan sodan isot uhrit Suomessa
Fennovoiman hallitus ilmoitti maanantaina irtisanovansa yhteistyösopimuksen Hanhikiven ydinvoimalaitoksen venäläisen laitetoimittajan Rosatomin kanssa.
Fennovoima perusteli ratkaisuaan laitetoimittajan viivästyksillä ja kyvyttömyydellä toteuttaa Hanhikiven hanketta.
Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä varoi maanantaina tiedotustilaisuudessa nimeämästä Ukraina sotaa yhteistyön lopettamisen syyksi. Varovaisuutta selittänee halu pysyä sellaisissa perusteissa, jotka kestävät myös juridisen tarkastelun mahdollisissa oikeudenkäynneissä.
Venäläinen laitetoimittaja ilmoittikin maanantaina ryhtyvänsä puolustamaan oikeuksiaan.
Rosatom on Fennovoiman suuri osakas ja sillä on ollut tähän asti myös omat edustajansa yhtiön hallituksessa. Näin sillä on kaikki mahdollinen tieto hankkeesta. Edessä voikin olla vuosia kestävä oikeudellinen kädenvääntö.
Vaikka yhtiö ei sitä ääneen sanonutkaan, Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli se korsi, joka katkaisi kamelin selän.
Poliittiset edellytykset sen toteuttamiselle olivat Suomessa jo hävinneet elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) kannanoton myötä. Lintilä totesi eduskunnassa jo sodan alkamispäivänä 24. helmikuuta, ettei hän aio esitellä Hanhikiven voimalalle rakennuslupaa.
Fennovoiman päätös merkitsee töiden keskeytymistä Pyhäjoella ja pahimmillaan jopa satojen työpaikkojen menetystä. Kunnassa toivotaan, että voimalalle löytyisi uusi rakentaja. Sellaisen löytäminen ei ole kuitenkaan helppoa.
Laskun maksajiksi joutuvat esimerkiksi niiden kuntien veronmaksajat, joiden energiayhtiöt omistavat osakkeita Fennovoimassa.
Hanhikiven hankkeen kaatumista voidaan pitää Ukrainan sodan ensimmäisenä isona uhrina Suomessa. Laskun maksajiksi joutuvat esimerkiksi niiden kuntien veronmaksajat, joiden energiayhtiöt omistavat osakkeita Fennovoimassa. Näiden osakkeiden arvo putosi viimeistään maanantaina nollaan.
Julkisuudessa on kerrottu tietoja toisestakin suomalaisuhrista. Sanna Marinin (sd.) hallitus on perumassa lähes sadan miljoonan euron satsauksen Saimaan kanavan kunnostamiseen.
Tämäkin päätös on näissä oloissa ainoa mahdollinen.
Liikenne kanavassa on käytännössä loppunut, koska suomalaiset rahdinkuljettajat eivät uskalla kanavaa käyttää. Venäjän puolella on väläytetty jopa sen vuokrasopimuksen irtisanomista kokonaan.
Nämä Suomen tapaukset ovat vain pieniä esimerkkejä Ukrainan sodan laajemmista seurauksista. EU:n komissio ilmoitti keskiviikkona päätöksestä kieltää öljyn ja öljyjalosteiden tuonti Venäjältä vuoden siirtymäajalla.
EU ilmoitti myös kiristävänsä venäläisiin pankkeihin kohdistuvia pakotteita ja lisäävänsä pakotelistalle henkilöitä, jotka ovat vastuussa venäläisten joukkojen tekemistä sotarikoksista Ukrainassa. Lisäksi kielletään kolmen Venäjän valtion omistaman mediakanavan toiminta Euroopassa.
Nämä EU:n päätökset karistavat viimeisetkin harhakuvat siitä, että Ukrainan sota jäisi vain pieneksi väliaikaiseksi häiriöksi Venäjän ja lännen suhteissa. Vaikka Ukrainaan saataisiin tulitauko, suhteet eivät parane vuosiin, kenties vuosikymmeniin.
Tähän pitää Suomessakin varautua.