Hallitus haluaa lakkauttaa väkivaltaiset ääriliikkeet
Juha Sipilän hallitus ilmoitti maanantaina ryhtyvänsä toimenpiteisiin väkivaltaisten ääriliikkeiden toiminnan estämiseksi.
Nykyinen lainsäädäntö antaa tähän jo mahdollisuuden, ja hallitus haluaa tehostaa lainsäädännön soveltamista käytäntöön.
Maanantain päätösten taustalla on nuoren miehen kuolemaan johtanut pahoinpitely Helsingin rautatieasemalla Suomen vastarintaliikkeen mielenosoituksen yhteydessä.
Kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä epäillään liikkeen johtajiin kuuluvaa miestä.
Rautatieaseman tapahtumat ovat herättäneet laajan kansalaismielipiteen vaatimaan poliittisen väkivallan ja rasismin suitsimista.
Tuhannet ihmiset osallistuivat viikonvaihteessa asian johdosta järjestettyihin mielenosoituksiin.
Hallitus vastasi kansalaisten odotuksiin lupauksella tehostaa nykyisen lainsäädännön soveltamista käytäntöön. Laki antaa jo nyt mahdollisuuden lakkauttaa rikolliseen toimintaan syyllistyvän yhdistyksen riippumatta siitä, onko se rekisteröity.
Hallitus vastasi kansalaisten odotuksiin lupauksella tehostaa nykyisen lainsäädännön soveltamista käytäntöön.
Poliisihallitus ja valtakunnansyyttäjä selvittävät parhaillaan, ovatko lain vaatimat edellytykset Suomen vastarintaliikkeen toiminnan lakkauttamiselle olemassa.
Hallituksen tiedotustilaisuuteen osallistuneen poliisijohdon kommentteja voi tulkita niin, että lakkauttamisprosessi todennäköisesti käynnistetään.
Hallitus lupasi myös viranomaisille lisää voimavaroja puuttua väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaan. Myös vihapuhetta estävään nettipoliisitoimintaan sekä vihapuherikosten tutkintaan on luvassa lisää resursseja.
Uutta lainsäädäntöäkin valmistellaan siltä varalta, että esimerkiksi Suomen vastarintaliikkeen toiminta kiellettäisiin.
Hallitus on valmis säätämään lain, jolla voitaisiin kieltää lakkautettujen yhdistysten tunnusten käyttö.
Hallitus joutui maanantaina punnitsemaan kahta perustuslaillista oikeutta vastakkain. Toisessa vaakakupissa on sanavapaus sekä yhdistymis- ja kokoontumisvapaus, johon puuttumisen kynnys on tietoisesti nostettu perustuslaissa erittäin korkealle.
Maanantain päätöksillään hallitus linjasi tasapainoisella tavalla, missä kohtaa yhdistymis-, kokoontumis- ja sananvapauden pitää väistyä poliittisten ääriliikkeiden torjumiseksi.