EU:n elpymispaketin kaataminen ajaisi Suomen poliittiseen ja taloudelliseen kaaokseen

Pääkirjoitus

Euroopan unionin elpymispaketti on kirvoittanut mielipiteitä puolesta ja vastaan. Oppositiopuolueet kokoomusta lukuun ottamatta vastustavat ankarasti EU-maiden yhteistä tukipakettia.

Euroopan ja koko maailman talous on kyykännyt pahasti koronakriisin takia.  Suomen talous ei ole notkahtanut niin pahasti kuin monissa muissa maissa – kiitos onnistuneen koronapolitiikan.

Elpymispaketista käydyssä keskustelussa ovat puurot ja vellit menneet sekaisin useammin kuin kerran. Kriitikoiden mielestä paketin hyväksymisen myötä EU:sta tulee tulonjakounioni ja tukipaketteja tulee varmuudella lisää. Näin ei kuitenkaan ole.

EU-maat ovat sopineet vain nyt käsittelystä olevasta tukipaketista sekä jäsenvaltioiden seuraavan seitsemän vuoden rahoituskokonaisuudesta. Jäsenmaat päättävät itsenäisesti, hyväksyvätkö he esitetyn kokonaisuuden vai ei. Muita vaihtoehtoja tai lisäsitoumuksia ratkaisuun ei sisälly.

Elpymispaketista käydyissä keskusteluissa on puhuttu harmillisen vähän siitä, mitä seurauksia EU:n tukipaketin kaatamisella olisi. Jos Suomi yksin vastustaisi ratkaisua, se johtaisi käytännössä EU-eroon ja ankaraan talouskriisiin.

Ei ole sattumaa, että elinkeinoelämä ja yritysmaailma tukevat yksiselitteisesti elpymispakettia. Britannian esimerkki osoittaa, kuinka hankala ja kallis prosessi EU-ero on.

Näistä ongelmista tukipaketin vastustajat eivät kuitenkaan halua puhua ääneen – ja syystäkin, koska eivät halua sitä itsekään.

Elpymispaketista käydyissä keskusteluissa on puhuttu harmillisen vähän siitä, mitä seurauksia EU:n tukipaketin kaatamisella olisi.

Jotta Suomi nousisi koronakriisistä takaisin jaloilleen mahdollisimman nopeasti, se edellyttää markkinoiden nopeaa elpymistä EU-maissa. Suomen viennistä noin 60 prosenttia suuntautuu EU:n sisämarkkinoille. Jos Euroopan talous ei lähde nousu-uralle, Suomelle käy köpelösti.

Suomen viennin romahtamisella olisi raskaat vaikutukset yhteiskuntaan. Kun vienti ei vedä, tarjolla ei ole töitäkään.

Euroopan unioni ei ole ainoa talousalue, joko toteuttaa vahvaa elvytyspolitiikkaa. Näin tekevät myös muut talousmahdit, kuten USA ja Kiina.

Keskustan suhde Euroopan unioniin on ollut kriittinen jäsenyyden alkuajoista lähtien.

Terve kriittisyys EU:ta ja sen toimia kohtaan on ollut tervettä ja tarpeellista. Sen menneet vuodet ovat osoittaneet. Iso yllätys olisikin ollut, jos kaikki keskustan jäsenet olisivat nikottelematta hyväksyneet esitetyn sopimuksen.

Hankalassa ja epävarmassa maailmanpoliittisessa tilanteessa EU:n elpymispaketin ja EU:n seuraavan rahoituskehyksen hyväksyminen on kuitenkin ainoa järkevä vaihtoehto. Tämä tiedostetaan keskustan sisällä erittäin hyvin.

Kahdesta huonosta vaihtoehdosta elpymispaketin hyväksyminen on vähemmän vahingollisempi vaihtoehto. Suomen ajaminen poliittisen ja taloudelliseen kaaokseen koronakriisin keskellä ei kuulu vastuullisen puolueen rooliin missään olosuhteissa.

Kommentit (2)

 • Lukija69

  Tämä uutinen on manipuloiva.

  Jutussa väitettiin, että ”Jos Suomi yksin vastustaisi ratkaisua, se johtaisi käytännössä EU-eroon ja ankaraan talouskriisiin.”

  Väite ei pidä paikkaansa. Ei tietenkään johtaisi EU-eroon ja olisi lisäksi EU:n sääntöjen mukainen. EU-ero voi tulla ainoastaan, jos jäsenmaa sitä itse hakee. Uutisten kirjoittajan kannattaa perehtyä EU-säännöstöön.

 • Lukija69

  Pakko jatkaa, koska ”uutinen” on täynnä manipulointia. Lainaus: ”Hankalassa ja epävarmassa maailmanpoliittisessa tilanteessa EU:n elpymispaketin ja EU:n seuraavan rahoituskehyksen hyväksyminen on kuitenkin ainoa järkevä vaihtoehto. Tämä tiedostetaan keskustan sisällä erittäin hyvin.”

  Minä edustan Keskustan kenttää yhtenä ihmisenä ja tiedän myös tuttavapiiristä, että jos Keskusta hyväksyy EU-elpymisvälineen, se on tarun loppu. Porukka ei enää äänestä Keskustaa. Se on ihan varma. Alta 10% kannatus häämöttää. Älä vaan Annika tuhoa meidän hienoa liikettä!

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen