Aluevaaleista on tulossa punamullan voimannäyttö – teemat ja matematiikka ovat keskustan ja SDP:n puolella
Helsinki ei osallistu tulevan tammikuun aluevaaleihin, sillä Suomen suurin kaupunki tulee jatkossa hoitamaan sotensa samalta omalta pohjaltaan kuin ennenkin. Tämä tekee aluevaaleista vaalimatematiikan kannalta mielenkiintoiset.
Helsingissä etenkin kokoomuksella ja vihreillä on vahva kannatuspohja. Ne ovat jo monessa vaalissa kilpailleet kaupungin suurimman puolueen asemasta, kokoomuksen kuitenkin jyrätessä.
Uudellamaalla taas voi olettaa, että äänestysprosentti jää melko alas. Toisin kuin maakuntarajoja noudattelevia muita hyvinvointialueita, äänestäjän ei ehkä ole yhtä helppo hahmottaa sitä, mikä järki on äänestää vaikkapa Vantaa-Keravan hyvinvointialueen aluevaltuustosta.
Vaalit ratkaistaan siis maakuntien Suomessa. Tämä tarkoittaa mitä todennäköisimmin punamullan voittoa.
Paitsi matematiikan, myös osaamisensa kannalta vahvimmilla ovat keskusta ja SDP. Kokoomuksen gallupjohtajuus voi pelastaa jonkin verran, mutta talouden sopeuttamisesta puhuva ja talouskurilla profiloituva puolue tuskin voi voittaa sellaisissa vaaleissa, joissa tärkein teema on palveluiden toimivuus.
Keskusta julkaisi aluevaaliteemansa viime viikon maanantaina ja SDP tänään torstaina. Molemmilla korostuu palveluihin pääsy.
Keskusta haluaa sotekeskuksen joka kuntaan ja SDP:n kaksi pääteemaa ovat nopea hoitoonpääsy sekä sotehenkilöstön hyvinvointi. Palveluiden läheisyys ja henkilöstön huolien ymmärtäminen ovat juuri ne teemat, jotka ovat omiaan näiden puolueiden asiana.
Palvelut vievät tietysti rahaa, eivätkä äänestäjät halua kuulla tässä asiassa oikeistolaisista leikkauslistoista. Rakenteelliset uudistukset sotessa ovat nyt punamullan käsialaa, eikä kokoomus voi uskottavasti lähteä vaatimaan omia rakenteellisia uudistuksia. Rakenteissa mennään SDP:n ja keskustan asettamilla ehdoilla.
Ehkä maakuntien keskuskaupungeissa oikeistoäänestäjät arvostavat, jos kokoomus viestii palveluverkon leikkaamisesta. Tällä ei kuitenkaan vaaleja voiteta.
Kuntavaalien perusteella kokoomuksella on voimaa Uudenmaan ja Helsingin lisäksi Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla. Luultavaa on, että SDP kuitenkin menee asianomistajuudellaan kokoomuksen ohi ja palaa Pirkanmaan johtavaksi puolueeksi.
Kattava palveluverkko on keskustan ominta alaa alueellisen tasa-arvon yhtenä ydinkysymyksenä. Harva jos kukaan voi uskottavasti haastaa puoluetta tässä.
Perussuomalaiset eivät päässeet puhumaan kuntavaaleissa suosikkiteemoistaan uskottavasti, ja vielä vähemmän siihen on tilaa aluevaaleissa. Tämä voi tiputtaa puolueen kannatusta kuntavaaleihin verraten.
Vihreätkään eivät ole lainkaan omalla mukavuusalueellaan. Puheenjohtajan sijaisena aluevaalien aikaan toimiva Iiris Suomela ei osannut nostaa mitään vihreille erityisen ominaista teemaa esille, kun häneltä tätä aluevaalien suhteen kysyttiin Helsingin Sanomien haastattelussa.
Jos vertaa kuntavaalien tulokseen Helsingin äänet pois luettuna, eivät SDP ja keskusta ole kovin kaukana kokoomuksen takana. Ja kun muistaa, että aluevaalit kiinnostavat eniten keskustan kannattajia ja SDP: n vahvuudet ovat myös pelissä, voi olettaa kolmen kärjestä käytävän tiukan taistelun.
Keskustan, kokoomuksen ja SDP:n kärkikisa on kuin vanhaan hyvään kolmen suuren aikaan, saattaa moni politiikan nostalgikko iloita.
Ilman Helsingin ääniä kokoomuksen äänipotti kuntavaaleissa oli 436 999. SDP:n äänimäärä oli 385 785 ja keskustan 355 785.
Näiden takana Helsingin äänet pois lukien tulisivat perussuomalaiset 320 290 äänellä ja vihreät 193 011 äänellä. Vasemmistoliiton äänipotti olisi 152 019, RKP:n 99 628 ja kristillisdemokraattien 82 346. Vahvasti Helsinkiin nojaava puoluetulokas Liike Nyt saisi 27 885 ääntä jos äänet pääkaupungin ulkopuolella ovat aluevaaleissa samat kuin kuntavaaleissa.
Prosentteina luvut olisivat kokoomukselle 20,69, SDP:lle 18,26, keskustalle 16,83, perussuomalaisille 15,16, vihreille 9,14, vasemmistoliitolle 7,20, RKP:lle 4,72, kristillisille 3,90 ja Liike Nytille 1,32.
SDP ja keskusta ovat lähentyneet hallituksessa, kuten budjettiriihen aikaan erityisen vahvasti nähtiin. Tämä heijastelee myös aluevaltuustojen alkutaipaleella, ellei mitään maailmaamullistavaa tapahdu.
Kokoomus voi voittaa Uudenmaan hyvinvointialueilla ja Varsinais-Suomessa ja RKP Pohjanmaan maakunnassa, mutta mahdollisesti SDP-valtaisella alueella Satakunnasta Kymenlaaksoon ja keskustavaltaisilla alueilla tämän linjan pohjoispuolella saatetaan hyvinkin nähdä hallitusyhteistyön hengessä vahvasti punamultaista politiikkaa.