HS: Tällainen on Ohisaloa vihreiden johdossa tuuraamaan valittu Iiris Suomela – punavihreä feministi ymmärtää Elokapinaa ja väläyttää hallituksesta lähtöä
Ensimmäisen kauden kansanedustaja Iiris Suomela nousee tuuraamaan Maria Ohisaloa vihreiden puheenjohtajana tämän äitiysloman ajan. Kahden eduskuntavuotensa aikana Suomela on jo herättänyt huomiota ja päässyt otsikoihin useamman kerran.
Helsingin Sanomien (HS) artikkelissa Suomela kertoo kiinnostuneensa vaikuttamisesta eritoten ilmasto- ja ympäristökysymysten takia.
Kotona puoluepolitiikka ei ollut läsnä, mutta ympäristöasiat tiedostettiin. Suomela kertoo pohtineensa ensimmäisinä vuosinaan jo vihreissä toimiessaan, onko parempi vaikuttaa puoluepolitiikassa vai tiukempisanaisesti puolueiden ulkopuolella.
Vihreässä liitossa vaikuttamisesta tuli Suomelan tie, mutta hän kertoo myös ymmärtävänsä puoluepolitiikan ulkopuolisia aktivisteja. Hän ei HS:n mukaan lähde esimerkiksi tuomitsemaan Elokapina-liikettä, joka on noussut toistuvasti otsikoihin kansalaistottelemattomuudellaan. Suomelan mukaan tekijät kantavat seuraukset itse.
– Ei ole poliitikkojen tehtävä lähteä määrittelemään, miten viranomaisten pitäisi toimia, hän asettelee sanansa lehdelle.
– Ensisijainen ajatus, kun näkee nuorten ilmastoliikkeen on, että miten me emme ole onnistuneet. Ajattelen, että heillä on ehdottomasti perusteita olla vihaisia poliitikoille, mikä tarkoittaa myös minua.
Suomela tuskin nousee Ohisalon sijaiseksi ministerinä, sillä vihreissä on ollut halua jakaa puheenjohtajan ja ministerin tehtävien sijaisuudet eri henkilöille. Puheenjohtajan tuuraajana hän kuitenkin pääsee linjaamaan politiikkaa tärkeissä paikoissa.
Suomela johdattaa puolueen tammikuun aluevaaleihin. Tamperelaisena häntä vastassa on suositun tamperelaisen puoluejohtajan, pääministeri Sanna Marinin SDP. Suomelalle voi olla helpotus, että Marin ei lähde itse ehdolle aluevaaleissa.
Aluevaalit tulevat kuitenkin olemaan vaikea paikka vihreille, sillä puolue ei ole profiloitunut sote-kysymyksissä. Miten Suomela siis luotsaa puolueensa tammikuun vaaleihin?
Suomelan mukaan vihreille keskeisiä teemoja ovat muun muassa mielenterveyspalveluiden järjestäminen ja nuorten palvelut, HS kertoo. Koska vaaleja ei käydä vihreille vahvassa Helsingissä, Suomela odottaa puolueen kannatuksen lähtötason olevan 9–10 prosenttia.
Puolueessa Suomela katsoo olevan korjausvelkaa. Hallitustaival painaa, ja Suomela väläyttää lehdelle myös hallituksen jättämistä.
Hallituksen on määrä tarkastella maaliskuussa asiantuntija-arvioihin nojaten, ollaanko sovituilla ilmastotoimilla pääsemässä hallituksen ilmastotavoitteeseen, eli hiilineutraaliuteen vuonna 2035. Jos näin ei ole, on Suomelan mukaan paikallaan harkita hallituksessa jatkamista.
– Olen lähtenyt jokaisiin neuvotteluihin ajatellen, että jos hommat eivät etene riittävästi, niin minun positioni on se, että pitää miettiä, miksi me olemme tässä mukana. Tunnistan, että minulle on jäänyt hyvin syvälle se ajatus, että hallituksessa ei olla, jos siellä ei tehdä, mitä on sovittu, vihreiden varapuheenjohtaja toteaa.
– Me tiedämme, että tämä saattaa hyvinkin olla ilmastomyönteisin mahdollinen hallitus. Ja tiedämme, että meillä on paljon sellaisia kannattajia, jotka nimenomaan haluavat, että väännämme loppuun asti.
Puolueen kentällä on Suomelan mukaan sellaista henkeä, ettei jäseniä ole pidetty riittävästi mukana päätöksenteossa. Hän näkee, että ei ole osattu kertoa riittävän selvästi, miksi hallituksessa sovittuihin kompromisseihin on päädytty.
– Sosiaalisessa mediassa levisi esimerkiksi sellainen väite, ettei ole tehty mitään ilmastotoimia, ja sehän ei pidä paikkaansa, Suomela harmittelee HS:lle.
Suomela istuu toista kauttaan kaupunginvaltuustossa ja on toiminut myös vihreiden nuorten puheenjohtajana. 27-vuotias Suomela on tämän kauden kansanedustajista nuorin, ja myös tuore vihreiden varapuheenjohtaja.
Vaalikonevastausten perusteella HS kirjoittaa Suomelan olevan vihreiden vasenta laitaa. Hän on profiloitunut myös kovan linjan feministinä.
Hän on nostanut keskusteluun erilaisia asioita, joiden on katsonut kohdistuvan kielteisellä tavalla esimerkiksi naispoliitikkoihin liittyviin oletuksiin.
Vaalikauden alussa Suomela herätti huomiota kutsumalla eduskunnan protokollan vastaisesti puhemiestä puheenjohtajaksi, pyrkien näin häivyttämään mies-sanan käyttöä tehtävänimikkeissä.
Hän profiloitui myös laittamalla alulle Suostumus 2018 -kansalaisaloitteen, joka tähtäsi rikoslain uudistamiseen siten, että ilman toisen suostumusta tapahtuva sukupuoliyhteys olisi aina raiskaus, HS kirjoittaa.
Mitä Suomela vastaa kysymykseen siitä, kiinnostaako häntä tulevaisuudessa vihreiden puheenjohtajan tehtävä?
Hän muistuttaa, että Maria Ohisalon kausi päättyy vihreiden voimassa olevien sääntöjen mukaan joka tapauksessa kolmannen kauden jälkeen. Nyt on käynnissä Ohisalon toinen kausi.
– Riippuu missä tilanteessa olemme silloin. Minulla ei ole mitään itsetarkoituksellista pyrkyä puoluejohtajan paikalle. Asiat ja puolueen etu ratkaisevat.